• Waarom je buuf sneller zwanger wordt
  • De innesteling: Welke stoffen zijn nodig?
  • Eicel- en zaadkwaliteit: wat kan je doen?
  • Over sporten, voeding, DHEA , etc...

Kansen op innesteling verbeteren, hoe?

door Rika Luka

Niet zwanger worden betekent vaak dat de innesteling niet wil lukken. Voor een goede innesteling zijn voldoende anti-oxidanten, de juiste vetzuren & vitamines, en ontspanning super belangrijk. In dit artikel lees je hoe de vork precies in de steel zit en wat je zelf kunt doen, ter voorbereiding en erna, om de innesteling te helpen slagen.

–> Gelijk weten wat je zelf kan doen ter bevordering van de innesteling? Ga naar roze blok onderin.
–> Wil je weten wat je specifiek kan doen in de wachtweken na een terugplaatsing? Klik hier om naar dit artikel te gaan.

Je cellen hebben voldoende anti-oxidanten & de juiste vetten nodig

Innesteling en de juiste vetzuren

De juiste vetzuren in je voedingspatroon zijn belangrijk! Cellen worden van hun omgeving gescheiden door een dun vliesje dat het celmembraan wordt genoemd. Dat celmembraan is opgebouwd uit eiwitten en vetten. Je kunt je voorstellen dat het van belang is welke vetten daarvoor gebruikt worden. Wat jij eet aan vetten, vormt de basis voor je celmembranen. Omega vetzuren, meer specifiek DHA, zorgt ervoor dat de celwand soepel is, terwijl andere vetten zoals transvetten (in margarines of gefrituurde dingen bv) het celmembraan hard en stug maken.

Wat dat met vruchtbaarheid te maken heeft? Nou, toevallig behoorlijk veel. Want ook in de celmembranen van zaadcellen, eicellen, van het baarmoederslijmvlies en van een embryo worden deze vetten ingebouwd:
.

  • Om een stapje terug te doen naar het conceptie moment: hoe soepeler de celwand van de eicel, hoe makkelijker een zaadcel de eicel kan penetreren en bevruchten. Is de celwand hard, dan is dat een veel grotere opgave.
  • Voor de innesteling geldt: hoe soepeler de celwand is, hoe beter de celcommunicatie is tussen de zich delende cellen van het embryo.
  • Hoe soepeler de celwand, hoe beter de aanvoer van nutriënten en de afvoer van toxines. Belangrijk voor een zich ontwikkelend embryo!
  • Verder hebben omega-3 vetzuren ook een beschermende rol. Hoe dat in elkaar zit lees je verderop.

Innesteling en voldoende anti-oxidanten

Cellen bevatten ook anti-oxidanten. Als we het over anti-oxidanten hebben, denken we bijvoorbeeld aan selenium, vitamine C, E en zink. Die zouden in elke cel aanwezig moeten zijn. De mate waarin hangt af van je voedingspatroon. Selenium is een voorbeeld van zo een anti-oxidant. De grootste concentratie selenium vind je in de eierstokken van een vrouw. Belangrijk dus dat die voorraad aangevuld is. En blijft.

Waarom zijn anti-oxidanten nu belangrijk wat innesteling betreft? Wel, studies koppelen tekorten aan anti-oxidanten aan zowel moeilijkheden bij de innesteling als aan miskramen!*

Anti-oxidanten beschermen namelijk je weefsels, cellen en je cel-DNA tegen ‘bad boys’: vrije radicalen. Die vrije radicalen zijn er altijd en horen bij de stofwisseling. Gelukkig krijgen we van moeder natuur anti-oxidanten als oplossing aangeboden omdat ze vrije radicalen kunnen neutraliseren door ze af te vangen. Tijdens celdelingen is het DNA,  ook het DNA van een embryo, extra gevoelig voor schade. Voor voortplantingsprocessen is het dus van groot belang dat er liefst zo min mogelijk vrije radicalen in het spel zijn. En anti-oxidanten houden die tegen. Dus hoe meer anti-oxidanten, hoe groter het leger om die vrije radicalen af te vangen.

Innesteling en vrije radicalen schade

Stel, je dieet bestaat vooral uit transvetten – denk pizza, taart en, kortom, alles wat met margarines gemaakt is. Daarnaast krijg je nog een flinke portie omega 6 – dat is linolzuur – wat je vrijwel in alle supermarktproducten vindt waar vet in zit, denk fastfood, chips, industrie vlees, gefrituurde snacks en dergelijken. Tel daarbij op dat je weinig DHA, een vetzuur wat van nature in algen, wild en wild gevangen vis te vinden is, binnen krijgt en het vrije radicalen schade plaatje is compleet. Want wat gebeurd er?

De verkeerde vetten, zoals hierboven genoemde transvetten en linolzuur, nestelen zich in de celmembranen. En ook in de celmembranen van je baarmoederslijmvlies. Allereerst worden die cellen stug, wat de communicatie tussen cellen bemoeilijkt. Maar ten tweede worden de cellen waar transvetten en linolzuur ingebouwd zijn, onder invloed van stress super gevoelig voor mini-ontstekingen die nog meer vrije radicalen schade opleveren. En gaat één zo’n cel stuk, dan komen er zo ontzettend veel vrije radicalen vrij, dat de omliggende cellen ook stuk gaan. Een soort kettingbotsing op celniveau. Dan hebt je dus extra anti-oxidanten nodig om alles in toom te houden. En de juiste vetzuren om die mini-ontstekingen te dempen. Heb je dat niet, dan kan het embryootje schade oplopen en wordt de innesteling afgebroken.

Je hebt een goede methyleringscapaciteit nodig

Voor correcte kopietjes!

Methyleren is misschien niet iets waar je dagelijks van hoort, maar wat je elke seconde van je leven aan het doen bent. Het is minstens zo belangrijk als water drinken. Of ademhalen. Methyleren is het correct aflezen van je DNA tijdens de celdelingen. Je kunt het vergelijken met een soort groot kopieerapparaat. Even gaat het DNA boekje open en kan eruit gekopieerd worden. Een bevrucht eitje deelt zich ontelbaar veel keer. Het is uiterste belangrijk dat tijdens die celdeling het DNA goed afgelezen wordt. Maar ook tijdens de eicelrijping en de zaadrijping vind methylering al plaats. Het genetisch materiaal wordt tot twee maal toe gekopieerd. Dat dit foutloos verloopt, al bij de start – in de eicel en zaadcel, zorgt voor een gezond embryo. Treden er toch fouten op, dan kan dat leiden tot genetische afwijkingen, waardoor een embryo het niet overleefd. De innesteling mislukt dan. Of het kan ook zijn dat een embryo zich even innestelt, maar toch niet blijft zitten, met een (vroege) miskraam tot gevolg. Meer over methylatie lees je hier.

Om het DNA goed af te kunnen lezen, heeft je lichaam vooral actieve B-vitamines nodig: vooral vitamine B6, B11, B12. (Die actieve vorm vind je niet in bv Davitamon). En in mijn praktijk ik zie juist vaak B6, B12 en B11 tekorten. Niet alleen mensen die weinig vlees eten lopen het risico op een B12 tekort. In industrievlees zit überhaupt nog maar weinig B12. Dieren krijgen B12 binnen via restjes aarde en mest die op hun voedsel zitten, en vervuild water. In een koe die nooit daglicht ziet zal minder B12 zitten dan in een koe die lekker buiten mocht grazen. Een B6 tekort zie ik vaak bij mensen die een schimmelbelasting in de darm hebben. Dat zorgt ervoor dat vitamine B6 gebonden wordt aan stoffen die vrij komen bij die schimmelbelasting. Daardoor wordt B6 opgesnoept, en blijft er te weinig over voor andere processen, zoals het aflezen van het DNA. Verder kunnen genetische factoren zoals het MTHFR gen (komt vioor bij 1 op 2 mensen!) een grote rol spelen wat de opname van B11 (foliumzuur) in de cellen betreft. Dit kan je omzeilen door de juiste vorm van foliumzuur te nemen.

Ontspanning is key

Progesteron: yes please!

Naar mijn bescheiden mening is ontspannen een belangrijkste dingen die je kan doen (of leren!) wanneer je zwanger wilt worden. Voeding, mindset, beweging… alles telt mee, maar zonder ontspanning kom je er niet. Hoe meer ontspannen je namelijk bent, hoe meer progesteron je lichaam over heeft. Loop je vaak en veel te stressen, dan gebruikt je lichaam dat kostbare progesteron namelijk om extra stresshormonen aan te maken – en blijft er minder progesteron over. Jammer, want progesteron heb je namelijk nodig voor de uitrijping van het baarmoederslijmvlies, zodat een eitje goed kan innestelen. Bovendien zorgt progesteron er ook voor dat, wanneer het eitje eenmaal ingenesteld is, het baarmoederslijmvlies intact blijft. Zouden je progesteron spiegels drastisch dalen, dan wordt die laag, met eitje en al, afgestoten. En krijg je je menstruatie. In een traject krijg je daarom synthetsiche progesteron (bv utrogestan) toegediend.

Progesteron zorgt er dus niet alleen voor dat je zwanger kunt worden, maar ook vooral dat je het kunt blijven. Dat zegt de naam alleen al: progesteron komt namelijk van het Latijnse pro-gestare, oftwel voort-dragen. Vooral in die eerste, prille weken van een zwangerschap, is voldoende progesteron belangrijk om de zwangerschap voort te zetten.

Chronische stress: liever niet…

Cortisol is het zogenaamde stresshormoon. Dat maak je dagelijks aan. Het is het hormoon van de actie. Moet er een tandje bij, dan gaat je lichaam het extra produceren. Problematisch wordt het echter, wanneer je cortisolspiegel langdurig verhoogd blijft. Bij chronische stress is dat het geval. En wat ook het geval is: cortisol heeft een grondstof waaruit het gemaakt wordt, en dat is bovengenoemd progesteron. Wat je hard nodig hebt om zwanger te worden. Heeft je lichaam steeds stress, dan krijgt de aanmaak van extra cortisol voorrang. Zodat je op 110% kan blijven functioneren. Hoe langduriger de stress, hoe minder progesteron er overblijft voor andere functies zoals de opbouw en uitrijping van het baarmoederslijmvlies.

Bovendien seint bij chronische stress je hypothalamus, een belangrijke klier in je hoofd, naar de voortplantings-as (HPG-as): ‘niet voortplanten nu. Er is ‘iets’ aan de hand wat dit lichaam constant stress oplevert. Op dit moment kan dit lichaam het zich minder veroorloven om voort te planten, want dat vraagt veel energie. En dat hebben we nu onvoldoende beschikbaar’. Daardoor springt het voortplantingslicht van groen op oranje.

Wat veroorzaakt chronische stress?

Je hebt stress en stress. We kennen allemaal wel de externe kant van stress. Bijvoorbeeld die baas die op je nek zit. Gezeur in de familie. Een relatie die energie vreet. En langdurig in een traject zitten, kan ook behoorlijk wat emotionele en mentale stress opleveren Maar naast die externe factoren van stress, heb je ook interne stress. Minder bekend, maar absoluut niet minder van invloed. Dingen die interne stress op kunnen leveren zijn bijvoorbeeld langdurige virusbelastingen, of darmproblemen zoals schimmels, parasieten of een hyper-doorlaatbare darm darm.

Wanneer sprake is van een of meerdere bovengenoemde oorzaken, die blijven duren en die worden niet opgelost, dan wordt de voortplantings-as op een lager pitje gezet. En gaat in de plaats daarvan de stress-as op ‘aan’. Vaak merk je dan dat je minder goed slaapt. Vermoeid bent. Naar koffie snakt om de dag door te komen. Helaas maakt koffie de boel alleen nog maar erger, want cafeïne zorgt voor extra cortisol productie. En laat je daar nou net al een overdosis van hebben…

Milieu van je baarmoeder

Een veilige, voedende baarmoeder

Het milieu of omgeving waar een embryo zich gaat innestelen is super belangrijk:

  • Het baarmoederslijmvlies moet voldoende uitgerijpt zijn. Dat gebeurd onder invloed van progesteron. Dat vraagt 100 dagen voorbereiding! Meer over de opbouw en kwaliteit van baarmoederslijmvlies lees je hier.
  • Een goede doorbloeding van je baarmoeder is van groot belang. Met name de haarvaatjes van je baarmoeder moeten goed doorbloed zijn, zodat ze nutriënten goed aan,- en toxines kunnen afvoeren. En ook daar komt chronische stress weer om de hoek kijken. Die zorgt er namelijk voor dat je bloed dikker wordt, waardoor de doorbloeding verslechtert. Relaxen dus. En voldoende drinken, dat ook. Water is perfect, liefst warm. Koffie, koolzuurhoudende drankjes en andere vocht onttrekkende drankjes niet. Wil je wel een ‘smaakje’ en een extra hydratatie boost, maak dan ‘tissue thee‘ naar een oud Ayurvedisch recept.
  • Het microbioom moet op orde zijn. Tegenwoordig kan je met een zogenaamde ReceptIVFity test* van tevoren beter inzicht krijgen in de kans van slagen van een IVF- of ICSI-poging. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de samenstelling van bacteriën in de vagina (het vaginale microbioom) belangrijk is voor de kans op zwanger worden. Voor de start van een behandeling neem je zelf tijdens een bezoek aan je fertiliteitskliniek wat slijm uit de vagina af. Via je arts gaat het naar het lab. Daar bepaalt men op basis van het verzamelde bacteriële DNA hoe het profiel van je bacterie-huishouding eruitziet. De test kan een hoge, midden en lage score opleveren. Bij een hoge score is de kans op zwangerschap hoog (52,6%). Bij een midden score is de kans op zwangerschap 23,6%. Een lage score houdt in dat de kans op een zwangerschap na IVF- of ICSI laag is (5,9%). Er wordt nog verder onderzoek gedaan om te kijken of en hoe een ongunstig profiel te beïnvloeden is. Zelf denk ik dat dat mogelijk moet zijn :-). En dat een alkalisch voedingspatroon, supergreens zoals chlorella en spirulina je vaginale microbioom positief kan beïnvloeden. * Deze getrademarkte test is duur! Bij andere labs is het ook mogelijk je vaginale flora in kaart te laten brengen. Dan betaal je een stuk minder. Ook via ons kan je deze test aanvragen.
  • Liever geen zware metalen. Onderzoeken* wijzen uit dat bij vrouwen waarbij de innesteling steeds niet lukt vaak een hoger percentage zware metalen in de endometrium cellen te vinden zijn! Daarom zijn supergreens zoals chlorella, tarwegras & spirulina en dulse onderdeel van mijn vruchtbaarheidsprotocol. Deze stoffen kunnen zich namelijk binden aan zware metalen. O, en een interessante link naar het microbioom dat in vorig punt besproken werd: onder invloed van zware metalen gedijen bacteriën die je liever niet wil juist heel goed…!
  • De celcommunicatie moet op orde zijn. Zoals je hierboven al kon lezen spelen de juiste vetten (DHA!) hier een grote rol in. Ze maken de celwand soepel. Een andere factor zijn essentiële suikers. En dan heb ik het niet over geglazuurde donuts of boterbabbelaars. Er zijn acht essentiële suikers die je bv in aloe vera, zeewier, artisjok, of shitakes vind. Essentiële suikers zijn met hun suikercodes het ‘alfabet’ van de cellulaire communicatie. Ze vormen als het ware de ‘antennes’ die op de celwanden zitten. Als al die antennes goed werken, vindt er optimale informatie overdracht plaats tussen de cellen en ‘praten’ die cellen beter met elkaar. Wat heeft dat nou te maken met een goede innesteling? Of met het groeien van een embryo na de bevruchting? Nou, alles eigenlijk. Er moet namelijk een goede communicatie plaatsvinden tussen de cellen van de baarmoederwand en het embryootje. Het is namelijk belangrijk voor de Angiogenese, oftewel voor de vorming van nieuwe bloedvaten uit bloedvaten die al bestaan, dat cellen goed blijven ‘praten’. Sterker nog, een goede innesteling is afhankelijk van deze communicatie. In mijn nieuwe boek (wordt verwacht!) kan je recepten vinden op basis van deze suikers. Njam!
  • De temperatuur moet op orde zijn. Zowel in de Chinese, als in de Ayurvedische geneeskunst benadrukken ze het belang van een zogenaamd ‘warme’ baarmoeder. Dat kun je letterlijk opvatten, want ook een juiste lichaamstemperatuur is belangrijk. Dat kun je letterlijk opvatten, want een juiste lichaamstemperatuur is belangrijk. Chronische stress of een te traag werkende schildklier veroorzaakt vaak een verlaagde lichaamstemperatuur, waardoor er geen optimaal klimaat voor een zwangerschap is. Maar met een warme buik, of baarmoeder, wordt ook vaak je spijsverteringsvuur bedoeld. En of dat wel naar behoren brandt. Is dat namelijk niet het geval, dan kun je voedingsstoffen niet goed afbreken en komen ze niet aan in je cellen. In plaats daarvan creëren ze ballast in je lichaam en kosten ze je juist energie. Warm eten kan helpen om je vuurtje op te stoken. Een kom yoghurt, recht uit de koelkast, is in dat opzicht één van de minst gepaste ontbijtjes. Hier lees je meer over het belang van een warme baarmoeder en welke voeding je daarbij kan helpen.

Wat kan je zelf doen?

In de basis moet het goed zitten

  • In het gratis online basis programma leg ik alles uit hoe het in de basis met de eicel en zaadcel eerst moet goed zitten voor een goede innesteling. Je kan je hier gratis inschrijven.

Voeding

  • Vermijd halvarine en margarines en alles waar mais,- soja,- of zonnebloemolie in zit. Kies in de plaats daarvan voor biologische roomboter of bio ghee (geklaarde boter, vind je in de natuurwinkel)
  • Eet meer makreel, haring en schaal- en schelpdieren. Lust je geen vis, neem dan zeker omega-3 uit algenolie. Zie supplementen onder.
  • Vermijd kweekvis, wat een bron van linolzuur is doordat deze vissen soja en mais als voer krijgen.
  • Koriander en Dulse. Dulse is een zeewier dat je als poeder aan je smoothies kan toevoegen, of over een salade kan sprinkelen. Dulse en koriander zijn een hele goede zware metalen binders.
  • Zorg voor voldoende antioxidanten in je voeding. Vitamine C zit in verse groenten en fruit, selenium vindt je in paranoten en vis en zink zit in vis, schelp,- en schaaldieren.
  • B-vitamines zijn cruciaal. Eieren zijn rijk aan vitamine B6 en B12, vlees aan B12 en bladgroenten aan folaat, wat de natuurlijke vorm van foliumzuur is. Sommige mensen zetten B-vitamines uit voeding niet goed om naar de actieve vorm, en die zet juist zoden aan de dijk bij celdelingen. Daar is een multi met actieve B-vitamines handig als extra ondersteuning. Zie onder bij supplementen.
  • Upgrade je groenten en fruit intake naar 400gr per dag, zodat je meer vezels en anti-oxidanten binnenkrijgt. Aan de soepjes dus!
  • Vermijd cafeïne houdende dranken zoals cola (light), koffie, zwarte en witte thee etc.
  • Laat de (ijs)koude ontbijtjes voor wat ze zijn en kies liever verwarmende dingen als havermout,- of quinoa pap of een proteïnesmoothie op kamertemperatuur.
  • Drink voldoende heet water waar je mineralen aan toevoegt.

Lifestyle

  • Vermijd social media een uur voor je naar bed gaat. Ja, I know. Maar toch, echt proberen. Het houdt namelijk een hogere cortisol spiegel in stand.
  • Sluit elke dag af met ontspannende (fertiliteits)yoga oefeningen. Dit verlaagt je cortisolspiegel met wel 43% en zorgt dat je in een diepere slaap kunt komen. Vlak voor je naar bed gaat is de perfecte tijd voor je oefeningen.
  • Zorg voor voldoende nachtrust. En dat is echt wel 7 tot 8 uur slaap.
  • Probeer meer te ontspannen, zoek activiteiten op die jou rust geven. Vanuit de yoga zijn bekkenopeners ideaal om opgeslagen spanning los te laten en zo meer tot ontspanning te komen. Verder is de omgekeerde houding een topper. (Als je ingeschreven bent voor de gratis basiscursus vind je ‘m in de  zwarte balk op deze pagina). Maar ook een lange boswandeling, of een goed boek in het zonnetje zijn perfect!
  • Baarmoedermassage kan helpen om de doorbloeding te stimuleren, spanning los te laten en de baarmoeder te verwarmen.
  • Is het hommeles in je darmen? Lees dit artikel, of laat bij een goede therapeut een ontlastingsonderzoek doen om te kijken wat er aan de hand is.

Supplementen

Dit is de basis die ik aanraad als supplementen:

  • Neem dagelijks een multi met B-vitaminen in de actieve vorm, zodat de opname optimaal is. B6 neem je het beste in de vorm van P-5-P neemt, B12 als methylcobalamine of adenosyl-cobalamine. Foliumzuur zou altijd in de combi van natuurlijk folaat en bioactief folaat (Quatrefolic) moeten komen. (Hier lees je waarom). Synthetisch foliumzuur zet geen zoden aan de dijk.
  • Neem dagelijks DHA in de vorm van algenolie capsules of visolie. Neem minimum 400mg DHA per dag.
  • Om meer anti-oxidanten binnen te krijgen kun je een anti-oxidanten complex gebruiken met onder anderen selenium, vitamine C en E, ubiquinol, vitamine D en L-carnitine.

—–>> TIP: Ik werk met dit pakket. Daar zit in: een multi met de juiste B-vitamines in, visolie (=EPA & DHA) en anti-oxidanten. Voor de vega’s is er dit pakket met algenolie ipv visolie.

  • Four greens poeder – neem het 4 weken van tevoren als voorbereiding op de terugplaatsing. Na de terugplaatsing stop je ermee. Behalve dat Four Greens heel alkalisch is en een gezond microbioom promoot, is het een goede zware metalen binder en levert het de bouwsteentjes voor nieuw DNA aan (nucleotiden). Voeg het poeder bij een fruitsmoothie bijvoorbeeld. Vind je poeder niks, dan zijn deze chlorella tabletten ook een optie. Bouw op naar 3 x 2 tabletten per dag bij een maaltijd.

En verder:

  • Heb je soms last van een (opkomende) blaasontsteking? Of van vaginale jeuk? Doe een kuur met Cranberry extract & D-mannose, en ga aan de slag met deze probiotica, speciaal voor de vaginale bacteria. Het zal je immuunsysteem meer tot rust brengen en de innesteling bevorderen.
  • Magnesium, het ontspanningsmineraal mineraal bij uitstek. Ik zet ‘magnesium plus’ (magnesiumbysglinaat waar ook taurine en B6 bijzit) heel vaak in, in combinatie met l-glutamine. Samen zorgen deze stoffen dat je meer GABA aanmaakt. Dat is een soort ‘uit’ knop voor een over-actieve mind. Ben je een stresskipje dat moeilijk haar hoofd tot stilte krijgt en niet diep slaapt? Neem dan 2 maatlepels van dit magnesiumpoeder en L-glutamine in lauw water, ’s avonds.
  • Vloeibare zink kun je nemen als je krap in de zink zit en weinig vis of schelp,- en schaaldieren binnen krijgt.
  • Femme‘ – een krachtig tonicum van Vitex, Shatavari, Don quai en Rhodiola. Deze kruiden zorgen ervoor dat je eierstokken en baarmoeder beter doorbloed worden, dragen bij aan een betere eicelkwaliteit, reguleren je cyclus indien nodig en verbeteren de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies. Het gebruik van de Femme en of je het op jou van toepassing is lees je hier.
  • Ashwagandha – een Ayurvedisch kruid en een zogenaamd ‘adaptogeen’, wat zoveel betekent als dat het je lichaam helpt om beter met stress om te gaan. Ashwagandha helpt cortisollevels te normaliserren, de doorbloeding te verbeteren en spanning los te laten uit het lichaam. Dit helpt allemaal om de hormonale balans en de vruchtbaarheid te herstellen. Veilig te nemen tot aan een positieve test en wordt in India ook tijdens de zwangerschap aangeraden. Zelf ben ik voorzichtig met kruiden tijdens de zwangerschap. Zorg dat je Ashwagandha KSM-66 aanschaft. Dat is een vorm waar alle delen van de plant inzitten. Alle wetenschappelijk research is met KSM-66 gebeurd.

 

REFERENTIES
– Oxidative Stress as Cause, Consequence, or Biomarker of Altered Female Reproduction and Development in the Space Environment – Jon G. Steller,Jeffrey R. Alberts andApril E. Ronca
– Oxidative stress and its implications in female infertility – a clinician’s perspective – Ashok Agarwal , Sajal Gupta, Rakesh Sharma
– Impact of oxidative stress on female fertility Elizabeth H. Ruder, Terryl J. Hartman, and Marlene B. Goldman https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2749720/
– Omega-3 Fatty Acids and Pregnancy – Jaclyn M Coletta, MD,Stacey J Bell, DSc, RD, and Ashley S Roman, MD, MPH
– Dietary omega-3 but not omega-6 fatty acids down-regulate maternal dyslipidemia induced oxidative stress: A three generation study in rats. Ramaiyan, Bettadahalli, Talahalli.
– Eating a diet with three times the recommended daily intake of linoleic acid might be harmful in pregnancy https://www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190525132204.htm
– Cortisol levels and very early pregnancy loss in humans https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1533790/
– Yoga for fertility improves both female and male infertility by minimizing stress, which consecutively balances the hormones of the body with improvement in mental health; thereby increasing a couple’s ability to conceive. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3733210/
– Uit 87 studies blijkt dat yoga helpt bij zwanger worden in traject: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29112941 Yoga Can Improve Assisted Reproduction Technology Outcomes in Couples With Infertility.

  • Waarom je buurvrouw sneller zwanger wordt,
  • Welke 3 nutriënten belangrijk zijn voor de innesteling
  • Waarom ontspanning zo belangrijk is
  • Over sporten, voeding, mindset, melatonine
  • ...en nog veel meer!

wat is van toepassing op jouw situatie?