Synthetisch foliumzuur versus folaat

Je bent er bijna!

Vul je (correct!) email adres in en krijg:

  • 👉🏻 direct toegang tot alle lessen
  • 👉🏻 begeleidende mails, Q&A’s en recepten
  • 👉🏻 een toegangscode indien je de lessen vanaf een ander toestel wil bekijken
×

Een van de eerste dingen die je te horen krijgt als je zwanger wilt worden, is dat je foliumzuur moet slikken. Om een open ruggetje of een hazelipje te voorkomen. Dus dat doe je dan netjes, want je wilt alleen maar het allerbeste voor je toekomstige kroost. Wat veel mensen echter niet weten, is dat niet alle foliumzuur hetzelfde is. En ook niet hetzelfde effect in het lichaam heeft. Koop je met je goede gedrag zo’n blij potje met een bolle buik erop, neem je er amper iets van op, of doet het meer kwaad dan goed. Zonde!

Foliumzuur versus actief folaat

Synthetisch en inactief

Foliumzuur is de synthetische inactieve vorm van folaat, wat je bijvoorbeeld in bladgroenten aantreft. Foliumzuur is makkelijk maakbaar (uit koolteer!), goedkoop en stabiel. Folaat is veel duurder om in een pil te stoppen. Vandaar dat de industrie aan foliumzuur de voorkeur geeft. Het is wel beter opneembaar in je darm dan folaat. Maar dat wil niet zeggen dat je lichaam er iets mee kan. De structuur van synthetisch foliumzuur zoals je ze suppleert bestaat niet in de natuur. Het is lichaamsvreemd. Je lichaam moet foliumzuur opnieuw omzetten naar folaat! Dat gebeurt in je lever. Maar, niet bij iedereen loopt die omzetting even vlot EN de omzetting gebeurt beperkt. Je lever kan niet meer dan 200 mcg synthetisch foliumzuur per dag omzetten. De rest gaat stapelen en kan op de duur klachten kan geven die te maken hebben met je zenuwstelsel (zoals bv tintelende handen en voeten, lichtgevoeligheid of pijn in je tanden of slechter geheugen). O, en het maskeert ook nog eens een mogelijk B12 tekort. Not good. Want een B12 tekort zorgt voor verlaagde vruchtbaarheid. Meer hierover verderop.

Het MTHFR gendefect

Foliumzuur moet dus eerst omgezet worden naar folaat, en daarna, via 4 tussenstappen naar de actieve vorm van folaat (= 5-MTHF). Ongeveer 50% van de bevolking heeft een gendefect (MTHFR-gen) bij de laatste omzettingsstap waardoor foliumzuur niet goed kan worden omgezet naar die actieve vorm. En die actieve vorm heb je dus juist nodig, om dat open ruggetje te voorkomen, maar ook om het DNA correct te kunnen kopiëren. Bovendien gaat het teveel aan synthetisch foliumzuur je folaat receptoren – voor het folaat dat je uit je voeding haalt – bezetten, waardoor je uiteindelijk nog minder van de actieve vorm van folaat (5-methyl-folaat) aanmaakt. Oops.

Waarom is actief folaat zo belangrijk?
Het gevolg van tekorten van actief folaat (= 5-MTHF) is namelijk dat DNA minder correct wordt afgelezen en afgesteld – dat proces heet ‘methyleren’. Methyleren is het correct aflezen van je DNA, nodig voor de eicelrijping, of een groeiende foetus. Als daar fouten in sluipen en het vruchtje hierdoor niet meer levensvatbaar is wordt een zwangerschap afgebroken. Lees ook dit artikel over methylatie.

B12
Maar laten we er even van uitgaan dat je lever op orde is, je het gendefect niet hebt en synthetisch foliumzuur deels opneemt. Dan is er nog een bottleneck. Inname van extra synthetisch foliumzuur kan een vitamine B12-tekort maskeren. Het normale bloedbeeld (Hb, aantal rode bloedcellen, MCV e.d.) zou door het vitamine B12-tekort afwijken, maar door de extra foliumzuur wordt dit gecorrigeerd. En laat B12 nu toevallig ook een belangrijke vitamine zijn voor een correcte methylatie – of het aflezen van je DNA bij eicelrijping en bij celdelingen van een embryo.

Wat kan je doen?

Neem een B-complex of multi

Neem asjeblieft geen apart foliumzuur maar een B-complex of multi waar geen ‘foliumzuur’ in zit, maar wel natuurlijk folaat en/of bioactief folaat.

Waarom een complex of multi ipv apart foliumzuur?
Alle B’s ondersteunen mekaar. B11 en B12 werken in tandem. Verder is B12 (samen met ijzer en B11) belangrijk voor bloedvorming en dus zuurstofvervoerscapaciteit voor de aanmaak van cel-energie. Voldoende cel-energie is nodig om celdelingen goed te kunnen doorvoeren, zeker de eerste 5 dagen na de bevruchting. Behalve B11 (folaat) zijn ook B3, B6 belangrijk in voortplantingsprocessen. Vitamine B3 repareert DNA schade; Vitamine B6 en B12 zijn betrokken bij methylatie processen (= het correct aflezen het het DNA bij celdelingen);

Hoe weet je of je een goed actief B-complex/multi te pakken hebt?
Zorg ervoor:

  • dat er natuurlijk en/of actief folaat in je multi zit. Als er gewoon ‘foliumzuur’ of ‘pteroylmonoglutaminezuur’ in je multi zit het geen goede vorm!! Er moet foliumzuur als actief folaat inzitten. Dan staat er op het etiket bij de samenstelling: ‘Quatrefolic’ of ‘Metafolin’ of ‘Actief folaat als glucosaminezout van 5-methyl-tetrahydrofolaat’.
  • dat B6 erin zit als Pyridoxaal-5-fosfaat en niet als pyridoxine. Sommige mensen kunnen pyridoxine niet goed omzetten en dan krijg je stapeling van deze vitamine en dat is schadelijk. Een indicatie is dat de B6-waarden in je bloed dan hoog zijn. Je zet B6 dan niet om en dan blijft het in je bloed circuleren.
  • dat B12 erin zit als adenosyl- en methylcobalamine

Let op!
Maar…. Er is een maar. In het geval van actief folaat geldt dat teveel actief folaat averechts kan werken. In vele orthomoluculaire multi’s zitten hoeveelheden van 400 tot 600mcg actief folaat (als Quatrefolic), wat veel te hoog is voor veel mensen en wat uiteindelijk tot stress en verhoogde cortisol niveaus leidt in je lichaam. En als je al B12 als een zuigtablet neemt, check ook even of daar ook al geen actief folaat bijzit! Stress en te hoge cortisol spiegels zijn niet goed voor je vruchtbaarheid.

Voorbeeld van een goeie multi?
In de Bijna Zwanger Multi van Supple zit 300mcg folaat uit natuurlijk extract in plus 100 mcg actief folaat als Quatrefolic per capsule.

Hoelang neem je een B-complex/multi?
Je hebt dus je hele zwangerschap door voldoende folaat en de andere B’s nodig!* Er vinden in je zwangerschap, meer dan ooit, celdelingen plaats!

*  Volgens het voedingscentrum is het nemen van synthetisch foliumzuur slechts nodig tot week 10 in je zwangerschap. Uit onderzoeken blijkt dat te lang of te veel foliumzuur blijven doornemen tijdens de zwangerschap een verhoogd risico op obesitas en autisme meebrengt voor de baby. Na het eerste trimester wordt daarom aangeraden om een supplement te nemen zónder foliumzuur. In deze onderzoeken gaat het echter om synthetisch foliumzuur – pteroylmonoglutaminezuur. Dat veroorzaakt inderdaad metabole verstoringen bij de foetus!! Daarom ben ik fervente tegenstander van foliumzuur – tout cours. Natuurlijk folaat en actief folaat (= 5-methyl-folaat) veroorzaken geen autisme en obesistas. Sterker nog, ze helpen het voorkomen. Wil je meer info over synthetisch foliumzuur versus folaat/ actief folaat, en hoe synthetisch foliumzuur verstoringen veroorzaakt en folaat een methyl folaat ze juist voorkomen, kijk dan even op de site van dr. Ben lynch. Hij luidt al jaren de noodklok over de gevaren van synthetisch foliumzuur (Folic Acid).

Pas je voeding aan

Eet elke dag folaatrijke voeding:

30 gr (2 grote) Asperges gekookt = 465 μg folaat
200gr Broccoli = 138 μg folaat
150gr Linzen, gekookt = 356 μg folaat
150gr Kikker erwten, gekookt = 282 μg folaat
200gr Spinazie = 249 μg folaat
200 gr Spruitjes = 180 μg folaat
1 Avocado = 121μg folaat
200gr Bloemkool = 120 μg folaat
200 g boerenkool = 100 μg folaat
1 sinaasappel = 39 μg folaat
40gr Hazelnoten = 13 μg folaat
Handje (25gr) Walnoten = 13 μg folaat

REFERENTIES
http://mthfr.net/folic-acid-awareness-week-2014-want-awareness-here-you-go/2014/01/08/
http://mthfr.net/recurrent-miscarriage-mthfr/2016/11/01/
http://mthfr.net/folic-acid-fortification-increase-in-mthfr-and-rise-in-autism/2012/05/11/

Expert tip

In mijn praktijk werk ik met 3 producten als basis voor zowel man als vrouw. Een multi met actieve B’s, een anti-oxidanten complex en DHA als algenolie capsules of visolie. Daarmee krijg je alle basisstoffen die nodig zijn voor je vruchtbaarheid binnen.

BEKIJK