Vitamine E is super belangrijk voor je vruchtbaarheid. Een tekort wordt in verband gebracht met verlaagde vruchtbaarheid en herhaalde miskramen. Voldoende vitamine E binnen krijgen is dus een prioriteit. Tarwekiemolie bevat 149 mcg vitamine E per 100 ml, wat ongekend hoog is. Maar de vraag is: is tarwekiemolie de beste keus als het vitamine E en vruchtbaarheid betreft, of zijn er bijwerkingen?
–> Gelijk weten wat je zelf kan doen? Klik hier.
Tarwekiemolie voor een betere innesteling, ja of nee?
Onderzoek vitamine E en (on)vruchtbaarheid
Het verband tussen een vitamine E tekort en vruchtbaarheid is vaak onderzocht. Tijdens dierlijke onderzoeken bleek bijvoorbeeld dat wanneer ratten voedsel kregen met een tekort aan vitamine E, de vrouwtjes miskramen kregen. En de mannetjes uiteindelijk onvruchtbaar werden. Ook bij mensen is de relatie tussen vitamine E tekort en vruchtbaarheid onderzocht. Daar werd het gerelateerd aan herhaalde miskramen* en luteale fase defecten. Was er sprake van ontstekingen of autoimmuunreacties, dan werd vitamine E tekort ook gelinkt aan innestelingsproblemen. Uit onderzoek bleek ook dat de opbouw van het endometrium baat heeft bij voldoende vitamine E.**
Hoe zit dat dan met vitamine E?
Vitamine E is, net als vitamine C, een sterke anti-oxidant. Anti-oxidanten vormen als het ware een leger dat sperma- en eicellen beschermen tegen vrije radicalen en het DNA van het embryo veilig stellen. Bij mannen blijkt uit onderzoek dat met extra vitamine E in combinatie met selenium, de beweeglijkheid van spermacellen beduidend hoger wordt.
Nog iets interessants: voor de opbouw van een gezond baarmoederslijmvlies heb je cellen nodig die voorzien zijn van voldoende zuurstof en energie. En laat vitamine E nou net een belangrijke rol spelen in de zuurstofhuishouding van je lichaam. Is er een tekort aan vitamine E, en dus een tekort aan zuurstof, dan kan dat leiden tot onvruchtbaarheid en miskramen.
En vitamine E uit voeding dan?
Om te beginnen zou je kunnen letten op de inname van vitamine E vanuit je voeding. De rijkste bron is tarwekiemolie. Dat bevat namelijk 149 mg per 100 ml, wat echt ongekend hoog is! Naast tarwekiemolie zijn ook zonnebloempitten en amandelen erg rijk aan vitamine E. Op een klein afstandje volgen pijnboompitten, avocado, mango, kiwi, zalm, koolsoorten en bladgroenten.
Is tarwekiemolie dan de beste keus?
Hm, eigenlijk niet. Er komt namelijk iets meer bij kijken. Het is absoluut waar dat tarwekiemolie superrijk is aan vitamine E. Dat is top. Maar daarnaast bevat het ook een hele hoge concentratie aan omega-6. En dat is minder geweldig. Het zit namelijk zo: als je omega 3/6 ratio niet op orde is, wordt omega-6 naar een ontstekingsbevorderend vetzuur omgezet. En stille ontstekingen wil je liever niet hebben. Gewoon niet, maar als je zwanger wilt worden al helemaal niet. De buitenste schil van je cellen, je celmembranen, hebben namelijk vetten nodig, en bouwt de vetten in die jij eet. Want dat is voor handen. Als er te veel ontstekingsbevorderend vetzuren ingebouwd worden in de cellen van het baarmoederslijmvlies, heeft dat een negatieve impact op je vruchtbaarheid.
Gezien uit onderzoek blijkt dat bij ongeveer 95% van de mensen de omega 3/6 verhouding uit balans is, vind ik tarwekiemolie niet zo’n handige keus wanneer er sprake is van een zwangerschapswens. Een andere keuze, nl vitamnine E, is dan meer voor de hand liggend.
Hoeveel vitamine E heb je nodig?
Er bestaan twee soorten vitamine E: de natuurlijke, en de synthetische variant. Vitamine E in de natuurlijke vorm is niet toxisch. In synthetische vorm echter, kunnen langdurig hoge doseringen een verhoogde bloeddruk veroorzaken. Kleine doseringen zijn wel ok.
Even een rekenlesje, om de hoeveelheden vitamine E op je potje vitamines te kunnen ontcijferen. Hoeveelheden vitamine E worden weergegeven in mg of IE (internationale eenheden). 1 mg vitamine E is 1,49 IE. Het wordt ook wel eens met IU aangeduid. Dat is de Engelse variant: international units. De bovengrens voor een volwassene is in Europa vastgesteld op 300 mg (460 IU) natuurlijke vitamine E. Maar in de Verenigde Staten ligt die bovengrens op 1500 IE. Een heel verschil dus! Natuurlijke vitamine E is geen ‘gevaarlijke’ vitamine, vandaar dat het zo uiteen kan lopen.
Hoe kun je vitamine E het beste supplementeren?
Mijn voorkeur gaat uit naar vitamine E dat bestaat uit gemengde tocoferolen EN dat in een anti-oxidanten complex zit, omdat andere anti-oxidanten, bijvoorbeeld selenium en ubiquinol, helpen om vitamine E te recyclen. (Zelf werk ik met het antioxidanten complex van supple omdat dat vit E uit gemengde tocoferolen bevat en andere bovengenoemde anti-oxidanten.) Met 1 capsule krijg je ongeveer 25 mg vitamine E als gemengde tocoferolen binnen. Ter vergelijking: 1 theelepel tarwekiemolie bevat ongeveer 15mg vitamine E.
Gemengde tocoferolen?
Maar wat zijn nu die ‘gemengde tocoferolen?’ Vitamine E is de verzamelnaam voor een aantal stoffen die van nature in voeding aanwezig zijn: de tocoferolen, zoals alfa-, bèta, gamma- of delta-tocoferol. Alfatocoferol is eigenlijk een geïsoleerd stofje waar de term ‘vitamine E’ op gepakt wordt en wat in de meeste supplementen zit. Die vorm nemen de cellen het beste op. Maar voor een optimale werking van vitamine E is het belangrijk om vit E in zijn complexe vorm te nemen. Als ‘gemengde tocoferolen’ dus. Zo komt het ook in je voeding voor. Dat is natuurlijker, en heeft betere effecten op je gezondheid en vruchtbaarheid. Op je potje staat dan ook die term.
Wanneer heb je meer vitamine E nodig?
Het kan zijn dat je meer vitamine E nodig heb, namelijk bij de volgende situaties:
- Oestrogeendominantie. Oestrogenen remmen de werking van vitamine E af. Heb je dus oestrogeendominantie, dan heeft de hoeveelheid vitamine E die je slikt minder effect en heb je meer nodig. Wat oestrogeendominantie is lees je hier.
- Roken & slechte vetten. Wanneer je rookt en/of transvetten gebruikt zoals margarines en gefrituurd voedsel, dan word je een vitamine E grootverbruiker en heb je dus ook meer nodig.
- Genetisch. Het kan zijn dat je genetisch gezien minder goed ontstekingen kunt remmen. Dat zorgt ervoor dat je dus meer vitamine E nodig hebt om de boel te compenseren.
- Herhaalde miskramen. Het kan zijn dat een tekort aan vitamine E, en een tekort aan andere anti-oxidanten, een oorzaak is van herhaalde miskramen. Lees ook dit artikel.
- Baarmoederslijmvlies. Als er sprake is van een verminderde opbouw van het baarmoederslijmvlies of endometrium, kan een vitamine E tekort, plus een tekort aan andere anti-oxidanten, een mogelijke oorzaak zijn. Meer over de opbouw van het baarmoederslijmvlies leer je hier.
REFERENTIES
*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20645940
**https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19200982 Onderzoek relateert vitamine E-tekort aan herhaalde miskramen en luteale fase defect vitamine E: Vural P, 2000
Vitamin E-tekort gerelateerd aan innestelingsproblemen als er sprake is van ontstekingen of autoimmuunreacties: Mayorga M ea, 2004
Vitamine E & opbouw van het endometrium: Takasaki A ea, 2010