3 belangrijke stoffen voor een goede innesteling

Je bent er bijna!

Vul je (correct!) email adres in en krijg:

  • 👉🏻 direct toegang tot alle lessen
  • 👉🏻 begeleidende mails, Q&A’s en recepten
  • 👉🏻 een toegangscode indien je de lessen vanaf een ander toestel wil bekijken
×

Ik krijg vaak mailtjes van mensen in de trant van ‘Rika, ik heb morgen een terugplaatsing, wat kan ik doen om de innesteling te bevorderen?’ Oké. Laten we er hier even naar kijken. Want er zijn zeker dingen die je kunt doen. Op de eerste plaats ontspannen. Op de tweede plaats zorgen dat je voldoende beschermende stoffen binnenkrijgt.

–> Gelijk weten wat je zelf kan doen? Klik hier.

Bescherming embryo

Voorbereiding

Meestal – volgens sommige bronnen in 70% van de gevallen* ! – ligt het mislukken van een innesteling niet aan de baarmoeder of het immuunsysteem dat het eitje ‘afstoot’, maar aan foutjes in het genetisch materiaal. Hoe het met het erfelijk materiaal zit bij een embryo kunnen ze van buitenaf niet zien, en komt ook bij ‘A kwaliteit’ embryo’s, eicellen en zaadcellen voor. Voor het optimaliseren van ei- en zaadcellen op DNA niveau heb je tijd nodig, ongeveer 100 dagen voor eicellen en 75 dagen voor zaad. Dat kon je lezen je in de vorige les.

Korte termijn

Wat je NU wel kan doen is zorgen dat een embryootje beschermd wordt en na de bevruchting of terugplaatsing geen schade oploopt. Als je bijvoorbeeld te weinig anti-oxidanten hebt in combinatie met teveel foute vetzuren ingebouwd in de baarmoederwand ontstaat er oxidatieve stress en kunnen vrije radicalen het embryo schade berokkenen*. Dat kan je voorkomen door in de wachtweken stress te beperken, door voor voldoende beschermende stoffen te zorgen in je eetpatroon en door bepaalde supplementen in te nemen. Idealiter ben je met deze beschermende stoffen/supplementen al een tijdje bezig, liefst 100 dagen voor de conceptie. Maar, alle beetjes helpen.

Om welke stoffen gaat het dan?

Anti-oxidanten

Je cellen bevatten anti-oxidanten. Die zijn nodig om vrije radicalen af te vangen. Vrije radicalen zijn de zogenaamd ‘slechte jongens’. Je kunt ze niet vermijden, ze horen namelijk bij het stofwisselingsproces van de cel en celdeling, maar het goed afvangen van die knapen is wel belangrijk. Belangrijk voor je eigen gezondheid, maar ook voor een goede spermakwaliteit, eicelkwaliteit en de overleving van een embryo. Worden vrije radicalen niet goed afgevangen, dan kan het DNA van eicellen of embryo beschadigd worden. Resultaat: geen goede eicel of een embryo dat niet levensvatbaar is… en dus geen innesteling.

De juiste vetzuren

Alle celwanden zijn opgebouwd uit eiwitten en vetten. Belangrijk dus dat het de juiste vetten zijn, en geen snackbarzooi, want ze bepalen deels je eicelkwaliteit. Goede vetten dempen ontstekingen en beperken vrije radicalenschade bij zowel de eicellen, spermacellen als het embryo. Foute vetten maken de celwand stug en bevorderen ontstekingen en vrije radicalen schade. Hierdoor loop je meer kans op een innesteling die mislukt, of op verminderde eicelkwaliteit.

Actieve B-vitamines

B-vitamines zijn super belangrijk als het om vruchtbaarheid gaat. Je hebt ze namelijk nodig om het DNA goed af te kunnen lezen bij celdelingen. Ook voor de deling van een embryo heb je een hele stoot B-vitamines zoals B6, B11 en B12 nodig. En wel in de OMGEZETTE, ACTIEVE vorm. Die juiste vorm is cruciaal. Want 1 op de 2 mensen heeft namelijk genetisch gezien een omzettingsprobleem bij één of meerdere van die B-vitamines. Daardoor kunnen ze de vitamines die ze via hun voeding binnenkrijgen niet goed omzetten naar de bruikbare vorm waar het lichaam echt iets mee kan. Is dat het geval, dan moet er een hele hoop B-vitamines extra gegeten worden. Of een goed supplement worden genomen, dat de omgezette vorm B-vitamines bevat.

Wat kan je zelf doen?

Veel mensen krijgen te weinig vetzuren, anti-oxidanten en actieve B-vitamines binnen. Dus naast je voedingspatroon aanpassen kan je ook bijsuppleren. Daarom maken deze 3 stoffen deel uit van mijn basisprotocol en raad ik ze ook altijd als supplement aan.

Vetzuren

Voor je cellen gaat de voorkeur uit naar omega-3 vetzuren in de vorm van DHA. Deze vetzuren dempen ontstekingen en beperken zo vrije radicalen schade. In voeding zitten deze vetten in wild gevangen vis. En dan met name de vette soorten zoals makreel of haring. Twee keer per week vis is eigenlijk te weinig om voldoende vetzuren binnen te krijgen. Eet je weinig of geen vis, dan raad ik aan om tenminste 3 maanden extra bij te suppleren, tussen de 600 a 1000 mg per dag. Als supplement zit DHA in deze visolie (neem 1 el per dag) of, voor de vega’s  onder ons, in deze  algenolie capsules (neem 3 a 4 capsules per dag). DHA is tijdens een zwangerschap super belangrijk voor de hersenontwikkeling van je kindje. En voor jezelf ook, het voorkomt zwangerschapsalzheimer :-).

Verkeerde vetten zijn omega-6 vetzuren. En nóg een graadje erger zijn transvetten. Zij verergeren ontstekingen en vrije radicalenschade. Zowel omega-6 als transvetten zitten in margarines, halvarines en alles wat daarmee gebakken is. Oftewel, in bijna alles wat in een fabriek gemaakt is: fastfood, koekjes, pizza, banket, industrievlees, alle gefrituurde dingen als chips, friet, bitterballen etc… Ook varkensvlees, kweekvis en pinda’s (en pindakaas!) bevatten ontstekingsbevorderend vetzuren.

Oliën die ik wél aanraad zijn in de eerste plaats biologische en koudgeperste olijfolie (in een glazen fles!) – deze kan je beter niet verhitten.  Om in te bakken zijn deze biologische vetten ok: ghee, kokosolie en roomboter.

Anti-oxidanten

Anti-oxidanten die belangrijk zijn voor de vruchtbaarheid van zowel man als vrouw zijn onder anderen: selenium, zink, vitamine C en E, CoQ10 en astaxanthine.

  • Vitamine C en E: in groenten, fruit en bladgroenten. Om voldoende binnen te krijgen dien je minimaal 400 gram verse, liefst biologische groenten en fruit per dag te eten. Ook amandelen bevatten vitamine E
  • Selenium en zink: vooral in vis. Selenium vindt je ook in paranoten en zink in pompoennpitten, maar vis bevat naar verhouding meer.
  • CoQ10: zit in gevogelte, vis, noten, donkere bladgroenten zoals broccoli en spinazie. je lichaam maakt zelf van coQ10 ubiquinol, dat is de actieve vorm.
  • Astaxanthine: in zalm, forel, garnaal, krab en kreeft.

Dit anti-oxidanten complex bevat alle bovengenoemde anti-oxidanten en meer.

Actieve B-vitamines

B-vitamines kun je uit je voeding halen, maar je lichaam moet ze eerst omzetten naar de actieve vorm voor het er iets mee kan. Het is dus van belang dat je voldoende ervan binnenkrijgt, en ze eventueel bij suppleert. Zie onder.

  • B6: in banaan, vlees, vis, gevogelte, eieren, (zetmeelrijke) groenten en peulvruchten
  • B11 (folaat): in groene bladgroenten zoals spinazie en ook in asperges en linzen.
  • B12: voornamelijk in vlees

B-vitamines werken in tandem, en kan je het beste in de vorm van een B-complex of multi nemen. Omdat 1 op 2 mensen heeft genetisch een omzettingsprobleem met vitamine B11 (foliumzuur) werk ik met de Bijna Zwanger Multi van Supple. Deze multi bevat geen synthetisch foliumzuur maar bio-actief en natuurlijk folaat en andere B’s in hun actieve vorm. Je hoeft naast deze multi dus geen extra foliumzuur te slikken .‘Gewoon’ foliumzuur raad ik af als je zwanger wil worden, in de volgende les (les 4) leg ik uit waarom.

REFERENTIES
(*) Rebecca Fett – it all starts with the egg
– Oxidative Stress as Cause, Consequence, or Biomarker of Altered Female Reproduction and Development in the Space Environment – Jon G. Steller,Jeffrey R. Alberts andApril E. Ronca
– Oxidative stress and its implications in female infertility – a clinician’s perspective – Ashok Agarwal , Sajal Gupta, Rakesh Sharma
– Impact of oxidative stress on female fertility Elizabeth H. Ruder, Terryl J. Hartman, and Marlene B. Goldman https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2749720/
– Oxidatieve stress zorgt voor verlaagde spermaconcentratie, bewegelijkheid en zorgt voor verlaagde bevruchtingscapaciteit Aitken & Clarkson, 1987; Aitken et al., 1989; Sharma & Agarwal, 1996; Sikka, 2001).
– De rol van anti-oxidanten op mannelijk sperma http://www.clevelandclinic.org/reproductiveresearchcenter/docs/agradoc384.pdf
– Omega-3 Fatty Acids and Pregnancy – Jaclyn M Coletta, MD,Stacey J Bell, DSc, RD, and Ashley S Roman, MD, MPH
– Dietary omega-3 but not omega-6 fatty acids down-regulate maternal dyslipidemia induced oxidative stress: A three generation study in rats. Ramaiyan, Bettadahalli, Talahalli.
– Eating a diet with three times the recommended daily intake of linoleic acid might be harmful in pregnancy https://www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190525132204.htm
– Onverzadigde meervoudige vetzuren – ingebouwd in het sperma plasma membraan zijn zeer gevoelig voor vrije radicalen schade. (Saleh & Agarwal, 2002).
– Hoe meer transvetten in sperma hoe lager de sperma concentratie. (Chavarro JE ea, 2011 & 2013.)
– Meer omega 3 dan omega 6 vetten inname verhoogt sperma kwantiteit, bewegelijkheid en morfologie.(Safarinejad MR, ea 2009)

Expert tip

In mijn praktijk werk ik met 3 producten als basis voor zowel man als vrouw. Een multi met actieve B’s, een anti-oxidanten complex en DHA als algenolie capsules of visolie. Daarmee krijg je de basis stoffen die nodig zijn voor je vruchtbaarheid binnen.

BEKIJK