• Waarom je buuf sneller zwanger wordt
  • De innesteling: Welke stoffen zijn nodig?
  • Eicel- en zaadkwaliteit: wat kan je doen?
  • Over sporten, voeding, DHEA , etc...

Endometriose en zwanger worden

door Rika Luka

Vaak lopen vrouwen jarenlang rond met endometriose voordat het gediagnosticeerd wordt. Hoor ik in mijn praktijk vrouwen klachten opsommen zoals heftige menstruatiepijn, een opgeblazen buik, pijn rond de ovulatie, tussentijdse bloedingen, of pijnlijke seks, dan gaat er bij mij gelijk een belletje rinkelen. Het zou wel eens om endometriose kunnen gaan. Zeker wanneer je zwanger wil worden kan endometriose problemen geven. Herken je deze klachten of is endometriose bij jou vastgesteld? Lees dan verder. Er is veel wat je hier zelf tegen kunt doen.

–> Gelijk weten wat je kan doen aan pijnlijke menstruaties of endometriose? Bekijk wat je zelf kunt doen aan pijnlijke menstruaties of endometriose.

Hoe zit het met Endometriose en zwanger worden?

Als je endometriose hebt, is je menstruatie vaak geen pretje. De meeste vrouwen met endometriose dealen elke maand met heftige pijn en zware bloedingen. Normaal gesproken wordt in een gezonde menstruatiecyclus het endometrium of baarmoederslijmvlies tijdens de menstruatie afgestoten. Dat is allemaal volledig natuurlijk en gaat meestal gepaard zonder al te veel ongemak.  Maar bij endometriose blijft dat endometrium niet netjes in de baarmoeder zitten. Het gaat juist daarbuiten lopen woekeren.  Zo kan het zich op het buikvlies, in het kleine bekken of op andere organen in de onderbuik hechten. Je kunt je voorstellen dat dat niet helemaal de juiste gang van zaken is en onprettige gevolgen met zich meebrengt.Telkens als je weer ongesteld bent gaat dat nieuwe weefsel bloeden. Dit zorgt voor irritatie en ontstekingen. Die chronische ontstekingen veroorzaken meer dan alleen pijn. Endometriose kan ook van invloed zijn op je vruchtbaarheid en het dus lastiger maken om zwanger te worden.

Hoe wordt endometriose vastgesteld?

Endometriose is zonder operatie lastig vast te stellen. Met een MRI Scan of echografie kan endometriose ontdekt worden. Toch komt het vaak voor dat het dan alsnog over het hoofd gezien wordt.

Alleen met een kijkoperatie (laproscopie) kan precies vastgesteld worden of je het al dan niet hebt. Een kijkoperatie vindt plaats onder narcose.

Het kan voorkomen dat er tijdens de kijkoperatie endometriose haarden worden gevonden. Deze worden vaak meteen operatief verwijderd. Check of jij last hebt van endometriose via de endometriose test.

Er zijn ook nog andere oorzaken die pijn en heftige bloedingen veroorzaken. Mocht je hier meer over willen weten, lees dan het artikel ‘wat je menstruatie over je vruchtbaarheid vertelt’.

Vormen van endometriose

Er zijn verschillende vormen van endometriose. Hieronder vind je meer informatie over het syndroom van Asherman, een chocolade cyste en Adenomyose.

Verklevingen – het syndroom van Asherman

Heftige ontstekingen door endometriose kunnen verklevingen veroorzaken.

Verklevingen ontstaan doordat bindweefsel of littekenweefsel met elkaar vergroeit. Wanneer de wanden van de baarmoeder zelf ook gaan verkleven, spreekt met van het syndroom van Asherman. Het verkleven van de baarmoeder kan ook ontstaan als gevolg van een curettage na een miskraam. Gelukkig kunnen de verklevingen in de meeste gevallen weer losgemaakt worden.

Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Probeer daarom ontstekingen in je lichaam zo goed mogelijk binnen de perken te houden, Dit leidt minder vaak tot verklevingen in de baarmoeder. Deze verklevingen, ontstaan door endometriose, kunnen namelijk leiden tot een verminderde vruchtbaarheid.

Chocolade cyste

Tja, ze worden echt zo genoemd. Door het bloed waarmee de cyste gevuld is ontstaat een chocoladebruine kleur.

Deze cystes zijn eigenlijk endometriose bij de eierstok. Bloed heeft zich daar vanuit een endometriose plekje opgehoopt en vult de holtes met bloed.

Adenomyose

Ook Adenomyose is een vorm van endometriose. Het punt is dat deze variant, zelfs door artsen, vaak wordt aangezien voor een vleesboom in de baarmoeder.

Het verschil is dat endometriose zich naar buiten hecht aan bijvoorbeeld de buikwand of andere organen. Adenomyose slaat echter naar binnen en hecht zich tussen het spierweefsel van de baarmoeder. Een vleesboom bestaat uit spierweefsel. Bij edenomyoom is dit niet het geval.

Professor Edward Lyons van de University of Manitoba stelt dat  het overgrote deel van de vrouwen met een vergrote baarmoeder aan adenomyose lijdt en geen vleesboom heeft. Ook deze vrouwen hebben te kampen met zware menstruaties, pijnklachten, chronische buikpijn en soms vruchtbaarheidsproblemen. Adenomyose komt voornamelijk voor bij vrouwen vanaf 35 jaar – alhoewel dat geen garantie is dat het niet eerder kan gebeuren – en vermindert wanneer de overgang inzet. Mocht je hier meer over willen weten, lees dan ons artikel over vleesbomen.

Pijnklachten door endometriose verminderen en vruchtbaarheid verhogen

Kan je pijnklachten verminderen en je vruchtbaarheid verhogen?

Kun je de pijnklachten verminderen en de vruchtbaarheid verhogen? Het antwoord op deze vraag is volmondig. Het antwoord op deze vraag is volmondig ‘JA’. Het is zeker mogelijk om van je pijnlijke menstruaties af te komen. Tijdens mijn cursussen heb ik vaak gezien dat mensen met zware endometriose volledig pijnvrij werden. Dit kun je bereiken door je strikt aan de juiste voeding te houden en te werken aan het verlagen van het stresslevel.

Dat de pijn verdwenen is, wil niet zeggen dat de eventuele endometriose zelf ook verdwenen is. Wel betekent het dat het onder controle is. Het is namelijk beter voor de vruchtbaarheid wanneer er minder ontstekingen ontstaan in de baarmoeder door endometriose.

Met endometriose is het wel zo dat wanneer je weer aan de ontstekingsbevorderende voeding gaat je zal merken dat de klachten weer (gedeeltelijk) terugkomen.

Wat verergert endometriose?

Er zijn verschillende factoren die endometriose in de hand werken. Zeker wanneer je zwanger wil worden is het handig om te weten wat je kunt doen tegen endometriose. Dit zijn de grootste boosdoeners:

Ontstekingen door stress, ontstekingsbevorderende voeding en bloedsuikerproblemen

  • Stress: stress werkt ontstekingsbevorderend. Punt. Chronische stress zorgt ervoor dat een molecule, genaamd NF-kB (nuclear factor B) naar het DNA gestuurd wordt, waardoor er cytokinen (ontstekingsbevorderende stoffen)
  • Voeding: Eet je weinig groenten (minder dan 400 gram per dag)? Of juist veel brood, zuivel, gefrituurd voedsel en producten waar suiker en/of margarines inzitten? Dan valt er zeker nog winst te behalen. Zo’n eetpatroon werkt namelijk erg ontstekingsbevorderend.
  • Bloedsuiker: Een onstabiele bloedsuikerspiegel zorgt voor pure stress in het lichaam. Hierdoor worden er cytokinen aangemaakt. Dit leidt tot meer ontstekingen in het lichaam wat nadelig werkt voor de vruchtbaarheid.

Een over-actief immuunsysteem door gluten of darmen die niet op orde zijn

Een zogenaamde ‘leaky gut‘ kan ontstaan door het eten van bovenmatig veel gluten houdende producten. Hierdoor beschadigen de darmvliezen en komen er dingen in de bloedbaan terecht die daar niet thuishoren. Het immuunsysteem gaat in de overdrive en er ontstaan ontstekingen om de indringers buiten te houden. Het immuunsysteem gaat in de overdrive en er ontstaan ontstekingen om de indringers buiten te houden.

Tekort aan vitamine D

Vitamine D werkt ontstekingsremmend. Super belangrijk dus om dit voldoende op voorraad te hebben!

Teveel aan oestrogenen, een slechte leverwerking en een verstoorde darmflora

Enerzijds maakt je lichaam zelf oestrogenen aan. Anderzijds krijg je er ook behoorlijk wat van binnen via je voeding en het milieu. Dat kan de boel soms een beetje uit balans brengen. Er zijn namelijk fijne- en minder fijne oestrogenen. De oestrogenen die je in planten vindt, de zogenaamde phyto-oestrogenen, zijn meestal oké en hebben een oestrogeen verlagende werking.

Maar oestrogeen uit bijvoorbeeld soja hebben die werking niet. Deze verhogen de oestrogeen levels namelijk. Om het ingewikkelder te maken bestaat er ook nog een ander soort oestrogeen. Het xeno-oestrogeen, afkomstig uit de petrochemische industrie.

Xeno-oestrogeen is een echte nepper. Het kan zich zelfs gaan stapelen in het lichaam wanneer de lever het niet goed kan afbreken, of wanneer de darmen niet op orde zijn. Dit kan uiteindelijk leiden tot oestrogeendominatie. Oftewel, een overschot aan slechte oestrogeensoorten die zorgen voor extra ongezonde groei. Klinkt niet echt als een delicatesse, wel?

Overgevoeligheid voor Histamine

Endometriose-haarden kunnen histamine aanmaken. Histamine is een neurotransmitter die vrijgelaten wordt in zowel geestelijk als fysiek stressvolle situaties,. Kun je het teveel aan histamine niet afbreken, dan zal dit gaan stapelen in het lichaam. In het geval van endometriose, wat vaak gelinkt is aan oestrogeendominantie, is dat geen goed idee.

Histamine geeft namelijk het seintje dat er méér oestrogeen aangemaakt moet worden door de eierstokken. Vervolgens vraagt het oestrogeen weer om meer histamine. Zo ontstaat een vicieuze cirkel in het lichaam.

Versnelde celgroei

Een bepaalde genmutatie, het proto-oncogen, zorgt voor extra, ongezonde groei in de cellen. Cellen gaan zich super snel delen. Wordt dit niet aan banden gelegd, dan ontstaat er wildgroei. Denk aan cystes, endometriose en dergelijken. Dit alles is natuurlijk niet bevorderlijk voor de vruchtbaarheid.

Meer info over endometriose en zwanger worden?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over endometriose in relatie tot je vruchtbaarheid? Neem contact met ons op. We beantwoorden je vragen graag!

Wat kan je zelf doen?

Online programma

  • Met het gratis basis programma kom je een heel end! Je kan je hier inschrijven.

Supplementen

  • Curcuma: remt ontstekingen. Neem curcuma EXTRACT waar ook bioperine en fenegriekvezels in zitten. Let op, een extract is echt krachtig. Neem het tot je een terugplaatsing hebt als je in een traject zit, of tot een week voor je menstruatie als je natuurlijk zwanger wil worden.
  • Serrapeptase: een enzym dat onstekingen remt en helpt bij het opruimen van woekerend weefsel. Hier lees je meer over serrapeptase.
  • Anti-oxidanten: neem een goed anti-oxidanten complex met oa selenium, vitamine E, ubiquinol, vitamine D, astaxanthine en L-carnitine om vrije radicalenschade en ontstekingen tegen te gaan.
  • Vitamine D: laat je bloed prikken om te checken hoe het ervoor staat met je vitamine D. Waardes vanaf 100nmol/l vind ik oké als het vruchtbaarheid betreft. Bij tekorten neem je minimum 1000ie vitD3 extra.
  • DHA: omega 3 in de vorm van algenolie capsules of visolie, bv Algenolie of Visolie van Supple. De visolie van Supple bevat tevens vit D3 (1000ie)
  • Zink: helpt je immuunsysteem rustig te houden en ontstekingen en pijn te dempen. Mijn voorkeur gaat uit naar Nano zink waar ook een beetje koper bij zit (zie shop).
  • Magnesium: hét anti-stress mineraal bij uitstek!

Voeding

  • Vermijd gluten en koemelk producten, die zetten je immuunsysteem in de overdrive en zorgen voor meer ontstekingen.
  • Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel. In het gratis online programma kun je een insulineresistentie test doen om te kijken hoe de vlag er voor hangt bij jou. Een bloedsuiker spiegel die heen en weer vliegt maakt je lichaam ontstekingsgevoeliger.
  • Eet 400gram (biologische) groenten & fruit per dag: bioflavonen, oftwel anti-oxidanten zijn super belangrijk.
  • De juiste vetten zijn belangrijk – gebruik veel extra vierge, biologische olijfolie koud en gebruik enkel, biologische ghee of een beetje biologische grasboter om in te bakken. Vermijd zoveel mogelijk pinda’s, varkensvlees, gefrituurde dingen en margarines (en alles waar margarine inzit.) Deze voedingsmiddelen zijn heel ontstekingsbevorderend.
  • Keep it natural. Vermijd pesticiden, BPA’s en andere hormoonverstorende stoffen, die leveren veel xeno-oestrogenen en werken verklevingen in de hand. Lees dit artikel.
  • Indien histamine bij jou een rol speelt:
    • Voeg meer van de volgende histamine verlagende voedingsmiddelen toe aan je dieet: Brandnetel, Bromelaïne (uit ananas of een capsule), Bijenpollen, Vitamine C, Quercetine, uit donkerrode of blauwe voedingsmiddelen: bosbessen, kersen, appels, pruimen, zwarte bessen etc.
    • Vermijd de volgende histamine verhogende voedingsmiddelen: Aardbeien, bananen, tomaten, spinazie, avocado, aurbergine, de meeste citrusvruchten, vleeswaren, vis die meer dan 1 dag oud is, gefermenteerd voedsel, oude kaas, noten, koeienkaas, zure room, alcohol, chocolade, veel kunstmatige conserveringsmiddelen en kleurstoffen

Lifestyle

  • Ontspanning – kijk of je meer ontspanning in je leven kunt brengen, door bijvoorbeeld een rustige vorm van yoga te gaan doen. In het basis programma vind je een paar makkelijke ontspanningsoefeningen. Stress veroorzaak meer ontstekingen.
  • Stressmanagement – welke externe stressfactoren kun je verminderen? En hoe kun je je reactie op stressfactoren die niet te beperken zijn, minder heftig maken? Ook hierbij zijn yoga en ademhalingsoefeningen van onschatbare waarde. Een simpele ademoefening, waarbij je alleen maar je uitademing een (stuk) langer maakt dan je inademing, zorgt er al voor dat je cortisol niveau daalt en zendt een signaal uit naar je lichaam dat alles oké is. In het gratis basis programma vind je een paar oefeningen die echt helpen.

REFERENTIES
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5790697/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S181808761630160X
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26038248
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4429650/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5306179/
https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007%2F978-3-319-40007-5_91-1

  • Waarom je buurvrouw sneller zwanger wordt,
  • Welke 3 nutriënten belangrijk zijn voor de innesteling
  • Waarom ontspanning zo belangrijk is
  • Over sporten, voeding, mindset, melatonine
  • ...en nog veel meer!

wat is van toepassing op jouw situatie?