• Waarom je buuf sneller zwanger wordt
  • De innesteling: Welke stoffen zijn nodig?
  • Eicel- en zaadkwaliteit: wat kan je doen?
  • Over sporten, voeding, DHEA , etc...

Poollichaam onderzoek

door Rika Luka

Heb je herhaalde miskramen, lukt de innesteling steeds niet, of zitten er genetische mutaties in de familie, dan kan het handig zijn om een poollichamen onderzoek uit te laten voeren om de kans op een gezonde zwangerschap te vergroten. Tijdens dit onderzoek kan er gezien worden of er sprake is van een zogenaamde ‘monosomie’, of ’trisomie’, zoals bijvoorbeeld het syndroom van Down. De ins en outs over het onderzoek lees je in dit blog.

–> Gelijk weten wat je zelf kan doen? Klik hier.

De genetische kwaliteit van een eicel bepalen

Foutjes in het DNA van de eicellen

Wat is in vredesnaam een poollichamen onderzoek? De naam doet denken aan een avontuurlijke expeditie naar Antartica, maar het is een onderzoek dat meestal gedaan wordt in buitenlandse fertiliteitsklinieken (oa Düsseldorf), en dat foutjes in het genetisch materiaal van de eicellen kan opsporen. En als ze in de eicellen zitten, zitten ze dus ook in het uiteindelijk bevruchtte embryo. Die embryo’s nestelen zich dan vaak niet goed in, of brengen een verhoogd risico op (vroege) miskramen met zich mee. Die mutaties, zoals afwijkingen in het DNA genoemd worden, kunnen ook bepaalde aandoeningen veroorzaken bij de baby. Het syndroom van Down is er daar één van.
Er zijn verschillende redenen waarom je arts een zogenaamd poollichamen onderzoek doet. Als je herhaalde miskramen hebt gehad bijvoorbeeld. Of als je leeftijd een rol gaat spelen, of er bepaalde genetische afwijkingen in de familie zitten.

Poollichaampjes

Verdeeld over de twee eierstokken rijpen er ongeveer 20 follikels (eicelblaasjes) per maand. Die groei is te mede te danken aan een hormoon dat de passende naam follikelstimulerend hormoon, of kortweg FSH, draagt. Wanneer de follikels groot genoeg zijn, wordt het FSH hormoon weer afgeremd, waardoor het merendeel van de follikels afsterft. Slechts één follikel groeit verder onder invloed van het LH hormoon, tot het zo groot is als een kers. Ja echt! (Vandaar dat sommige vrouwen voelen wanneer ze hun eisprong krijgen.) In een gestimuleerde cyclus is het een beetje anders: dan worden er meerdere eicellen aangezet om verder te groeien.

De rijping van de follikels in de eierstokken start al drie maanden voor je menstruatie. Het follikel is het geheel van de eicel, plus de omringende cel-lagen. Die cel-lagen voorzien de cel van voeding voor het maken van celenergie. De mitochondriën of energiefabriekjes in je cellen moeten namelijk de eicel van voldoende energie voorzien voor het kopiëren en oplijnen van de chromosomen in de eicel. Dit juist kopiëren en oplijnen van de chromosomen is superbelangrijk voor de eicelkwaliteit! Tijdens dit proces ontstaan de poollichaampjes. Deze zijn een soort bijproduct, en ze zijn geen onderdeel van de cel, maar ze bevatten wel hetzelfde genetische materiaal als de eicel. De poollichaampjes kunnen daardoor als onderzoeksmateriaal dienen.

Hoe werkt het poollichamen onderzoek?

Allereerst: tijdens het onderzoek wordt de eicel zélf niet onderzocht. Wat wel onderzocht wordt zijn de poollichaampjes van die eicel. Het voordeel daarvan is dat de eicel zelf onbeschadigd blijft, en na het onderzoek gewoon nog bevrucht kan worden en uit kan groeien tot een bruikbaar embryo. Het eventuele nadeel van een poollichamen onderzoek, is dat alleen het vrouwelijke genetische materiaal onderzocht wordt. Dat zegt dus niks over mogelijke afwijkingen in het DNA van de partner. Tijdens het onderzoek worden de chromosomen van de poollichaampjes onderzocht, om te kijken of er op elke plaats twee chromosomen voorkomen. Twee chromosomen is correct, zijn het er echter meer, of minder, dan duidt dat op een afwijking in de eicel zelf. Als er bijvoorbeeld ergens maar één chromosoom gevonden wordt, noemen ze dat ‘monosomie’. Worden er drie chromosomen gevonden in plaats van twee, dan heet dat ’trisomie’. Het bekendste voorbeeld daarvan is trimosie 21, oftewel het syndroom van down. Met een poollichamen onderzoek kunnen ze een monosomie of trisomie uitsluiten en heb je een veel grotere kans hebben op een gezonde zwangerschap omdat de eicellen die in de basis niet goed zijn niet gebruikt worden.

Kan ik zelf iets doen?

Ook je eicellen worden gevoed. En wel door wat jij eet. Ook je lifestyle heeft een behoorlijke impact op de gezondheid van je eicellen en dus het genetische materiaal. Dus, ja er is behoorlijk veel wat je zelf kan doen!

Wat kan je zelf doen?

De basis

Allereerst, lees het artikelin de basis moet het goed zitten.’ Daar geef ik uitgebreide uitleg plus do’s en dont’s. Maar in het kort is dit wat je kan doen:

In het kort

  • Neem coQ10 en PQQ. Dat verbetert de energieproductie en de kwaliteit van de mitochondriën. Hier lees je meer over PQQ.
  • Indien verlaagde eicel reserve is vastgesteld, neem DHEA. In dit artikel lees je meer over DHEA, wanneer wel en niet.
  • Neem een anti-oxidanten complex en omega-3 als visolie (of als algenoliecaspules voor vega’s) om voldoende bescherming te bieden voor de eicellen tegen vrije radicalen. Die kunnen namelijk de eicellen beschadigen.
  • Actieve B-vitamines zijn nodig voor het goed kopiëren van het genetische materiaal. Deze vitamines zorgen ervoor dat er geen foutjes insluipen. Nu nemen veel vrouwen met een kinderwens wel al foliumzuur (vit B11), maar er zit een addertje onder het gras: maar liefst 1 op 2 mensen hebben namelijk een genetische afwijking, waardoor ze foliumzuur niet goed om kunnen zetten naar de actieve, en dus bruikbare, actieve vorm van foliumzuur: 5-methyl-tetra-hydra-folaat. (5-mthf). Maar je hebt niet alleen actief folaat nodig, maar ook oa actieve B6 en B12.  Alleen die actieve vormen zorgen ervoor dat genetisch alles op orde blijft. Ik werk daarom nooit met apart foliumzuur, maar met een multi waar altijd de natuurlijke vorm (folaat) in combinatie met de actieve vorm als ‘Quatrefolic’ inzit.
  • Leer te relaxen, enne… jawel, ontspanning kan je leren. Echt! Stress is een van de oorzaken dat genetisch materiaal in cellen beschadigd raakt. Stress veroorzaakt stille ontstekingen en dat gaat gepaard met veel vrije radicalen schade. Dus ontspanning is niet alleen super belangrijk voor de kwaliteit van je eicellen, maar draagt ook bij aan een gezonde hormonale balans, een goede doorbloeding van je voortplantingsorganen en zo ongeveer alles wat met je fysieke, emotionele en psychische welzijn samenhangt.
  • Eet voldoende groenten. En voldoende is minimaal 400 gram per dag!
  • Zorg dat je bloedsuikerspiegel in balans is. Insulinegevoeligheid is super belangrijk voor je vruchtbaarheid. Doe de test in les 9 van het gratis online programma om te checken hoe het met je bloedsuikerspiegel is gesteld.

  • Waarom je buurvrouw sneller zwanger wordt,
  • Welke 3 nutriënten belangrijk zijn voor de innesteling
  • Waarom ontspanning zo belangrijk is
  • Over sporten, voeding, mindset, melatonine
  • ...en nog veel meer!

wat is van toepassing op jouw situatie?