Sugar blues

Je bent er bijna!

Vul je (correct!) email adres in en krijg:

  • 👉🏻 direct toegang tot alle lessen
  • 👉🏻 begeleidende mails, Q&A’s en recepten
  • 👉🏻 een toegangscode indien je de lessen vanaf een ander toestel wil bekijken
×

Een van de grootste winsten die je kan behalen wat je vruchtbaarheid EN je algemene gezondheid betreft, is van insulineresistentie af komen. Insulineresistentie ontstaat omdat jarenlang onze bloedsuikerspiegel de godganse dag heen en weer schiet doordat ons eetpatroon voornamelijk uit snelle koolhydraten bestaat. Ik schat dat ongeveer 90% van de mensen die ik in mijn cursussen zie heeft hier last van. Insulineresistentie maakt je lichaam gevoeliger voor ontstekingen op celniveau. En je wordt er niet altijd blij van. Het kan een behoorlijke impact hebben op je gevoelsleven.

Insulinegevoeligheid

Gejojo

Behalve ontspanning, voldoende anti-oxidanten, B-vitamines, magnesium en ontstekingsdempende vetzuren is er nog iets anders belangrijk voor je vruchtbaarheid. Zo belangrijk dat ik er in mijn cursussen 1,5 uur uitleg aan besteed: een stabiele bloedsuikerspiegel in een insuline-gevoelig lijf. Een bloedsuikerspiegel die de hele dag heen en weer schiet, levert je lichaam enorm veel stress op. Als je 5 of meer eetmomenten op een dag hebt, en je veel snelle koolhydraten (zoals brood, pasta, chocola, koekjes) naar binnenwerkt worden je cellen langzaam aan steeds meer insulineresistent en je lichaam gevoeliger voor ontstekingen op celniveau. En meer ontstekingen betekent meer vrije radicalen schade, wat weer een negatieve invloed kan hebben op de eicel,- en spermakwaliteit en innesteling. Insulineresistentie kan ook voor emotionele rollercoasters zorgen. En energie dips. En wat dacht je van brainfog na de lunch?

Maar er is ook goed nieuws. Keer op keer hoor ik van cursisten dat, wanneer hun insulinegevoeligheid weer in de lift zit, hun eicel, (of spermakwaliteit) verbeterd is, ze lekkerder in hun vel zitten en fysiek meer energie hebben. Hoe je dat aanpakt lees je onderin de roze balk.

Help, ben ik insulineresistent?

Hoe weet je nou of je insulineresistent bent? Hieronder een checklist. En je hoeft niet alle symptomen te hebben om mee te doen met de insulineresistentie-club ;-). Je kan ook de insuline zelftest doen, zie onder.

  • Je hebt vaak koude handen en voeten
  • Je kan geen maaltijd overslaan zonder trillerig, boos of geïrriteerd te worden
  • Je hebt tussendoor snacks nodig om je energie op pijl te houden
  • Je hebt trek in zoet nadat je net een grote maaltijd hebt gegeten
  • Je het PCOS of endometriose, of overgewicht. Slank zijn wilt trouwens niet zeggen dat er niets aan de hand is. Veel slanke mensen zijn insulineresistent!)
  • Je hebt altijd honger
  • ’s Ochtends kom je pas goed op gang na een kop koffie. Koffie maakt namelijk insuline vrij
  • Emotioneel zit je vaak in een rollercoaster

Zelftest

In de zwarte balk op deze pagina kan je de insuline resistentie zelftest downloaden. Scoor je 40 punten of meer, dan is je insulineresistentie aanpakken echt prioriteit.

Wat is insuline en waarom gaat het fout?

Evolutionair zijn we niet aangepast

Tijdens onze evolutie van miljoenen jaren hebben we nooit granen gegeten. Het dieet van de mens uit het stenen tijdperk bestond vooral uit eiwitten en vetten, aangevuld met kleine hoeveelheden suikers uit vruchten.

Fysiologisch zijn we eigenlijk nog steeds slecht in staat om veel granen en suikers te verteren. Maar ondertussen bestaat het ‘moderne’ dieet voornamelijk tóch uit snelle koolhydraten zoals brood, pasta en geraffineerde suikers.

Maar granen zijn toch niet zoet, hoor ik je denken. Toch wel, want de zetmelen uit granen worden in je darmen ontbonden tot monosachariden, oftewel suikers. De gigantische hoeveelheid suiker die vervolgens in je bloed terecht komt, zorgt voor een hoge bloedsuikerspiegel. Om je een idee te geven: één bord spaghetti (wit, volkoren of spelt) staat gelijk aan 26 klontjes suiker. Dat is niet mis!

Komt er suiker binnen, dan reageert de alvleesklier door insuline te produceren. Die insuline vertelt je lichaamscellen dat er extra suiker opgenomen moet worden. Hierdoor daalt je bloedsuikerspiegel weer. En krijg je een dip. En lekkere trek. Vaak grijpen we dan weer naar suikers. Een Snelle Jelle, of een Mars – want die stilt de stevige trek…

En dan begint het suikerverhaal weer opnieuw. Zo jo-joot je bloedsuikerspiegel op en neer. En blijft je alvleesklier aldoor insuline produceren, tot hij op den duur uitgeput raakt. Alvleesklier met een burn-out. Ook al!

Doordat er continu insuline geproduceerd wordt, worden de insulinereceptoren op de cel er steeds ongevoeliger voor. Het is toch altijd voor handen, waarom zo gevoelig zijn dan?

Je kunt insuline vergelijken met een sleutel en de celreceptor met het slotje. De sloten worden op den duur gammel, waardoor de de sleutel (insuline) er niet meer goed in kan. En je bloedsuikerspiegel dus hoog blijft. Totdat er zo’n enorm hoge bloedsuikerspiegel ontstaat dat de sloten open geforceerd worden en hij plotseling keldert. Dan spreken we van een hypo. Je bloedsuikerspiegel wordt dan plotseling veel te laag en je lichaam start een stressreactie op om de boel te redden: er wordt cortisol aangemaakt, wat ervoor zorgt dat er uit eiwitten suiker gemaakt kunnen worden. Je spieren zijn dan bijvoorbeeld een goede bron en worden de dupe van je lage bloedsuiker. Op dat moment sta je letterlijk op je spieren in te teren. Tenzij je opnieuw snelle koolhydraten eet (hop, erin gaat die snickers of Snell Jelle). En dan wordt het hele proces weer van voor af aan opgestart.

Ontstekingen

Dat gejo-jo is pure stress voor je lichaam. Door die stress wordt er NF-kB (nuclear factor kappa B) naar je DNA gestuurd, wat ervoor zorgt dat er ontstekingsbevorderende stoffen, zogenaamde ‘cytokinen’ geproduceerd worden in je lichaam. En er dus mini ontstekingen ontstaan op celniveau. Die zorgen weer voor meer vrije radicalen schade. Niet bevorderlijk als de zaadkwaliteit of eicelkwaliteit al niet optimaal is, of de innesteling steeds mislukt. Een schommelende bloedsuikerspiegel zorgt dus voor stress, en daardoor ontstekingen. De boel in balans krijgen is dus super belangrijk.

In een van de vorige lessen had je al geleerd dat anti-oxidanten vrije radicalen afvangen en dat omega-3 als DHA ontstekingen dempt. Zodat schade aan de spermacellen of het embryo beperkt blijft. Die twee kun je dus absoluut inzetten. Maar daarnaast blijft het prioriteit om je bloedsuikerspiegel op orde te hebben. Dan pak je namelijk de oorzaak aan, en hoef je niet steeds ‘pleisters te plakken’.

Hoe kun je opnieuw insuline gevoelig worden?

Voeding & lifestyle

  • Geen snelle suikers. Met stip op nummer één: vermijd zoveel mogelijk suikers en snelle koolhydraten! Met snelle koolhydraten bedoel ik spaghetti, pasta en brood (ja, ook spelt, volkoren en rogge-) en alles waar geraffineerde suikers aan toegevoegd zijn…
  • Vermijd vruchtensappen, ook de zelf geperste. Die zitten namelijk vol fructose (fruitsuiker) en verhogen je bloedsuikerspiegel enorm. Fruit in smoothies is geen probleem omdat de vezels er bij in zitten. Daardoor worden de suikers langzamer opgenomen en schiet je bloedsuikerspiegel niet direct de hoogte in.
  • Probeer tussendoortjes te laten staan. Dat alleen al is voor veel mensen vasten! Werk uiteindelijk toe naar drie maaltijden per dag. Niet meer. Waarom? Nou, om je alvleesklier wat welverdiende rust te geven. Anders is hij non stop insuline aan het produceren en raakt hij op den duur uitgeput. Krijgt je alvleesklier rust, dan heeft hij ook meer energie over om verteringsenzymen aan te maken, zodat je vertering beter loopt. En niet alleen je alvleesklier, ook je immuunsysteem komt tot rust wanneer je je eetmomenten beperkt. Want elke keer dat je iets in je mond steekt, wordt je immuunsysteem geactiveerd. En een continu actief immuunsysteem vreet energie. Is er al een energietekort, dan wordt er beknibbeld op de voortplanting. Overleven is dan van groter belang dan nageslacht creëren.
  • Beweeg op een nuchtere maag. Jawel, in de ochtend dus. Vóor je ontbijt. Ga fietsen, zwemmen, lopen, doe yoga… Als je op nuchtere maag je spieren gebruikt hebt, is uren daarna je metabolisme nog verhoogd. Bovendien heb je dan geen insuline nodig om glucose in de cellen te krijgen. En wordt je insuline gevoeliger. Jee! Pluspunt!
    Vaak hoor ik: ‘maar is het wel een goed idee om de dag te beginnen zonder eten? Zonder brandstof loopt een motor toch ook niet?’ Klinkt inderdaad logisch, maar als je bedenkt dat je lichaam over (soms enorme) vetreserves beschikt, wordt de vraag al iets minder relevant. Uit vet kan je lichaam namelijk beter én meer energie maken dan uit glucose. Ga je spieren dus trainen voor het eten, op een nuchtere maag, en neem daarna een maaltijd die je bloedsuikerspiegel niet de hoogte in jaagt. Geen boterhammen dus, maar bijvoorbeeld een groentenomelet.

REFERENTIES
Adipokines: implications for female fertility https://rep.bioscientifica.com/view/journals/rep/130/5/1300583.xml
Increased insulin resistance in men with unexplained infertility – https://www.rbmojournal.com/article/S1472-6483(17)30382-6/fulltext
Metabolic Syndrome and Male Fertility https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6479081/

 

Fertility yoga

In 6 modules leer je online fertility yoga oefeningen waar je dagelijks profijt van zal hebben. Fertility yoga helpt om meer ontspannen in het leven staan met je kinderwens en verhoogt je kansen op een gezonde zwangerschap. Het zorgt voor meer rust in je hoofd, een betere doorbloeding van je voortplantingsorganen en voor minder stille ontstekingen – en dus betere eicelkwaliteit.

BEKIJK