Er heerst nogal wat verwarring over het feit of torsies al dan niet geschikt zijn tijdens een (mogelijke) zwangerschap. Mag je je nou tot een krakeling opvouwen, of werken draaiingen vruchtafdrijvend? En breng je dus met je goedbedoelde yogasessies, je zwangerschap in gevaar? Hieronder vindt je duidelijkheid, zodat je met een gerust hart op je matje kunt stappen.
Wel of niet?
Op facebook poste iemand de volgende vragen (dank hiervoor!):
Vraag: ik ben begonnen met de yoga oefeningen uit het boek. Fijn! Waar ik tegenaan loop is dat ik heb geleerd van mijn yogadocent en ook van internet dat in de dagen dat je misschien zwanger bent, je geen torsies zou moeten doen, want die werken ontgiftend en dan zou je het vruchtje kunnen afdrijven. In je boek beschrijf je een paar oefeningen die in mijn ogen (misschien) torsies zijn. Zoals de ‘wervelkolomdraaiing’, de ‘schepbeweging, en in de zonnegroet de ‘lichtstraal’? Zou jij daar iets over kunnen zeggen?
Antwoord: Los van wel of geen torsies, zet beweging je lever altijd aan tot een snellere en meer efficiënte ontgifting van bepaalde toxines. In dat geval, zou fietsen, joggen, zwemmen en dergelijken ook een vruchtje moeten afdrijven…Laten we er even dieper op in gaan om de boel te verhelderen:
Ontgifting
Je lever is een natuurlijke planner en regelt naast het bekende ontgiften, nog zo’n 600 andere processen in je lichaam. Een gezonde lever is dus cruciaal voor je vitaliteit. En voor je vruchtbaarheid. Wij hebben vaak het beeld dat ontgiften iets heel heftigs is, maar de grap is dat je lever het gewoon dagelijks doet. Terwijl jij op je fiets zit. Of in bed ligt. Was dat niet het geval, dan zou je lichaam veel te toxisch worden.
Twee fases
Detoxen gebeurt in twee fases.
In de eerste fase worden schadelijke, in vet oplosbare stoffen gesorteerd en verknipt. Dit is de voorbereidende fase. Daarna worden ze, in fase twee, omgezet tot wateroplosbare stoffen. Pas als toxines wateroplosbaar zijn gemaakt, kunnen ze via de stoelgang verwijderd, of via de urine uitgeplast worden.
Die tweede fase is echter een nogal ingewikkeld proces, omdat er veel grondstoffen nodig zijn om alles vlekkeloos te laten verlopen. B-vitamines, eiwitten en glutathion zijn enkele van die grondstoffen. Zijn ze niet voldoende voorradig, dan lukt volledig detoxen niet goed. En krijg je de welbekende hoofdpijn en moeheid. Je lijf schakelt over op de stressmodus, omdat het de toxines die in de eerste fase bio-actief – en dus nog schadelijker!- gemaakt zijn, niet kan verwijderen. Je kunt het vergelijken met een afvoerputje dat verstopt is geraakt.
Geen pretje, maar het goede nieuws is dat beweging de ontgifting in fase twee tot wel tien keer sneller kan laten verlopen. Beweging kan dus helpen om opstopping van het afvoerputje te voorkomen!
Kruiden
Hoe zit het dan met bepaalde ontgiftende kruiden? Sommige kruiden kunnen de ontgifting stimuleren en fase 1 van de afvalverwerkingsfabriek op volle toeren laten draaien. Dat is wanneer je (mogelijk) zwanger bent geen goed idee. Sterk ontgiftende kruiden kun je dus beter laten staan.
Torsies
Krakelingen: liever niet, milde draaiingen zijn ok!
Bij sommige yogavormen worden torsies extreem uitgevoerd. Hoe dieper de twist, hoe beter. Vaak worden ze dan ook nog eens lang volgehouden, zo’n twee minuten of langer. Dat raad ik niet aan, omdat het inderdaad het een en ander in beweging kan zetten in je lever.
Gewone, milde torsies zoals bijvoorbeeld beschreven in het boek of in de online cursus zijn echt helemaal oké. Een milde torsie zal de bloedtoevoer naar je lever stimuleren. En hem ondersteunen in het werk dat hij sowieso moet doen, bijvoorbeeld ontgiften. Ook kan het fase twee van de ontgifting ondersteunen. Maar een milde torsie gaat echt geen vruchtje afdrijven dat levensvatbaar is! No way. Ander zou geen enkele vrouw zwanger worden die dagelijks of wekelijks sport of yoga doet…
Mini
Het vruchtje is ongeveer zo groot als een speldenprik, wanneer het ingenesteld zit in de baarmoeder. En die baarmoeder heeft de grootte van een avocado, veilig verstopt achter je schaambeen. Best een veilig plekje dus. Op een echo scherm wordt je baarmoeder uitvergroot. Veel cursisten denken daarom dat hun baarmoeder onder de navel ligt. Niet dus! Pas na week 11-12 begint je baarmoeder boven je navel uit te piepen. Voordat een torsie fysiek gezien invloed heeft op je baarmoeder ben je al behoorlijk ver in je zwangerschap. Dan zijn torsies wel af te raden. Maar dan vóelt het ook gewoon helemaal niet meer prettig. En ga je automatisch draaiingen of achterover buigingen vermijden.
Er zijn wel specifieke yoga kriya’s – met name de apana kriya – die gericht zijn op het loslaten en opwekken van de menstruatie. Bij mijn weten worden die in gewone yogalessen nooit gegeven. En ik heb deze uiteraard niet in het boek opgenomen.
Yoga voor je cyclus?
Vraag: zou het misschien goed zijn om een onderscheid te maken tussen de yogaoefeningen voor in de periode van menstruatie tot aan de vruchtbare dagen (meer gericht op ontgiften en loslaten) en yogaoefeningen voor de periode van vruchtbare dagen tot menstruatie (of zwangerschap natuurlijk) waarin meer de nadruk ligt op ontvangen, vasthouden, koesteren van het vruchtje, bloed laten stromen naar de baarmoeder enzovoorts?
Antwoord: Pik er die oefeningen uit die voor jou goed voelen! Heb je behoefte aan rust en ontvangen en vasthouden, doe de groet aan de vier windrichtingen, de diepe yogische ademhaling of de omgekeerde houding. Heb je behoeft aan meer energie en loslaten, doe de zonnegroet, schouderoefeningen en bekkenopeners maar sluit wel af met een ontspannende oefening dan. Alle yogaoefeningen uit het boek ‘Innesteling’ of de cursus kan je veilig doen tijdens de hele cyclus. Maar doe vooral wat voor jou goed voelt. Hier vind een overzicht van wat welke oefening doet.
Ben je eenmaal zwanger, dan is ontspanning het allerbelangrijkste. De ‘groet aan de vier windrichtingen’ is een hele mooie oefening om dan te doen, samen met de omgekeerde houding. Ook de bekkenopeners zorgen voor een betere doorbloeding van je voortplantingsorganen. Je kan de zonnegroet dan overslaan. Niet omdat die vruchtafdrijvend werkt, maar omdat je lichaam dan het hormoon relaxine produceert. Relaxine zorgt ervoor dat je ligamenten weker worden. Je wilt ze niet extra gaan oprekken door yogahoudingen te doen die meer van je lichaam vragen. Relaxen dus!