Waarschijnlijk heb je gelezen of gehoord van je acupuncturist dat een warme baarmoeder belangrijk is voor vruchtbaarheid. Eigenlijk gaat om de juiste lichaamstemperatuur. Dan kunnen enzymatische processen – zoals de innesteling – optimaal verlopen. Als je veel koude dingen eet en drinkt, dan moet je lichaam die nog een keertje gaan opwarmen en dat vraag meer energie van je lichaam, wat nu niet gebruikt kan worden voor andere processen. Verwarmend eten kan zo een stukje energie helpen sparen en daardoor bijdragen aan je vruchtbaarheid.
–> Gelijk weten wat je zelf kan doen mbt een warme baarmoeder? Klik hier.
Vertering en vruchtbaarheid
Zowel vanuit de Epigenetische hoek, de Ayurvedische én de Chinese geneeskunde is ‘verwarmend’ eten en drinken super belangrijk voor fertiliteit én vitaliteit. Want om te kunnen verteren, heb je voldoende verteringsvuur nodig – in de Ayurveda ‘agni’ genoemd. Als er geen vuur is, kun je niet verbranden. Als je een sloot ijskoud water op dat vuur gooit, blijft er niet veel van over en kost het veel energie om het vuur weer op te stoken. Eigenlijk een no brainer. Koud eten en drinken dempt het verteringsvuur, terwijl verwarmend eten en drinken dat vuur juist stimuleert. Zo wordt yoghurt in de Ayurveda en TCM bepaald niet aangeraden als je zwanger probeert te worden. Omdat het zo verkoelend is, en we juist op zoek zijn naar verwarmende kwaliteiten. Want een warme buik is een warm welkom voor een nieuwe zwangerschap.
Het vuur wordt gestimuleerd door bepaalde verwarmende kruiden, warme maaltijden en warme dranken. Maar verwarmend eten wil niet zeggen dat je van alles een warme prak hoeft te maken. Door bijvoorbeeld warme kruiden als kaneel of gember aan je chocoladesmoothie toe te voegen, kun je hem meer verwarmend maken. Zonder dat het dampend hete chocolademelk hoeft te zijn.
Voor wie?
Hoe weet je nou of dit op jou van toepassing is? Simpel. Als je het vaak koud hebt, dan is dit een teken dat je al een energietekort hebt en dat je lichaam besloten heeft dat het warm houden van handen en voeten minder belangrijk is dan je torso – omdat die je vitale organen herbergt. Dus heb je altijd ijshanden. Dan is verwarmend eten voor jou zéker belangrijk!
Zwanger zijn vraagt veel energie van je lichaam. Zo’n 40% van je energieproductie is nodig om een nieuw mensje te bouwen. Heb je al een serieus energietekort, dan gaat je lichaam zwanger worden nog even uitstellen – tot je weer voldoende reserves hebt – en jezelf goed warm kunt houden. En daarom is ‘verwarmend’ eten én drinken zo belangrijk voor je vruchtbaarheid.
Hoe meer warmte, hoe beter je vuur brand, hoe beter je spijsvertering is én hoe beter je je eten verteert en voedingsstoffen opneemt. En hoe beter je voedingsstoffen opneemt, hoe beter je cellen gevoed worden en hoe meer ‘Ojas’ je opbouwt. (Onderin vind je een lijst met kruiden en voedingsmiddelen, en hun verwarmende of juist verkoelende werking. Zo kun je ermee gaan experimenteren!)
‘O’ wat?
Ojas, een Ayurvedische benaming voor levenskracht, maar ook voor immuniteit, kracht, stralend en blakend zijn. Ojas is aanwezig in ons hele lichaam en is het resultaat van het optimaal verteren van onze voeding. Wanneer we dit kunnen en we een sterke Ojas hebben, zijn we minder vatbaar voor ziekten en veroudering. Dan heb je langdurige energie, een sterk immuunsysteem, een gezonde glans en een robuust libido. In principe kun je Ojas in een maand opbouwen, als je ervoor zorgt dat je spijsvertering steeds beter gaat functioneren
Verkoelend vs verwarmend
Sommige voedingsmiddelen lijken verkoelend, maar hebben in je lichaam een verwarmende werking. Neem de citroen. Hartstikke verkoelend zou je denken, met zomerse citroenwatertjes in je achterhoofd. Mis. Citroen lijkt verkoelend, maar is juist verwarmend. Limoen daarentegen, precies andersom. Zo kun je ook onderscheid maken tussen verschillende bereidingsvormen, die het verkoelende óf verwarmende element versterken. Een litertje groen sap bijvoorbeeld, hartstikke verkoelend. Maar voeg je een flinke dot gember toe en drink je het op kamertemperatuur, dan maak je het alweer iets meer verwarmend. Of overnight oats, recht uit de koelkast. Verkoelend. Maar warme havermoutpap met kaneel is juist weer verwarmend. Omdat het letterlijk warm is – en je systeem minder moeite kost om te verbranden. Maar ook omdat er verwarmende kruiden zoals kaneel toegevoegd zijn. Zo kun je veel dingen een verwarmende twist geven. Vuistregel: nooit direct uit de koelkast eten, laat alles minimaal op kamertemperatuur komen. Geen ijskoud water drinken en rauwkost alleen als bijgerecht gebruiken, in plaats van enorme bakken sla naar binnen te werken. En kijk of je in al je gerechten kunt spelen met kruiden die niet alleen de spijsvertering bevorderen, maar ook die verwarmende kwaliteit meebrengen.
Wat kan je zelf doen?
Online programma
Chronische stress en een jo-jo-ende bloedsuikerspiegel hebben een groot effect op je energiehuishouding, en dus je lichaamstemperatuur (inclusief de temperatuur van je baarmoeder.) Wat je daarmee kan leg ik uit in het (gratis) basis programma! Je kan je hier inschrijven.
Koud = echt niet handig
De voedingsmiddelen in de lijst hieronder, zijn echt een no-go als je zwanger probeert te worden, omdat ze een erg sterk verkoelende werking hebben. Zo heel af en toe eens een ijsje als het een bloedhete zomerdag is, geen probleem, maar maak er geen gewoonte van en probeer te focussen op de verwarmende dingen én bereidingswijzen.
- ijs
- watermeloen
- water, of andere dranken, met ijsblokjes
- grote rauwe salades
- yoghurt
- milkshakes
- smoothies gemaakt met bevroren fruit
- voedsel rechtstreeks uit de koelkast op je bord
Verwarmende voeding
De lijst hieronder beslaat een selectie van allerlei verwarmende voedingsmiddelen. Staat wat je vandaag op het menu hebt er niet bij? No problem! Gewoon lekker doen. Voeg eventueel wat verwarmende kruiden erbij. Hou vooral rekening met bovenstaande lijst, en doe die liever dingen niet. Over het algemeen is het het beste om je groenten te stomen, er soep of stoofpotjes van te maken, dan om ze rauw te eten. En varieer. Dat vooral!
In dit filmpje legt Rika je ook nog eens haarfijn uit hoe of wat, zodat je beslagen ten ijs komt wat betreft je voeding en vruchtbaarheid.
Fruit:
- abrikozen
- dadels
- rijpe bananen
- kersen
- cranberries
- witte druiven
- grapefruit
- kiwi
- citroen
- sinaasappel
- papaya
- perzik
- ananas
- pruimen
Groenten:
- artisjok
- spruitjes
- wortel
- pompoen
- mais
- aubergine
- prei
- paddenstoelen
- olijven
- pepers
- radijsjes
- gekookte spinazie
- tomaten
- ui
- waterkers
Kruiden:
- kaneel
- gember
- kardamom
- nootmuskaat
- kruidnagel
- chilipeper
- zwarte peper
- rozemarijn
- oregano
- komijn
- knoflook
- cacao (en chocolade!)
- honing
- mosterd
Peulvruchten:
- kidneybonen
- bruine linzen
- miso
- tempeh
Granen:
- (warme)havermout
- quinoa
- gierst
- bruine rijst
- rogge
- spelt
Noten:
- amandelen
- paranoten
- cashews
- macadamia’s
- pecannoten
- pijnboompitten
- pistachenoten
- walnoten
Dierlijke producten:
- boter
- eieren
- vis
- kip
- garnalen en gamba’s
- mosselen
- geitenmelk