• Waarom je buuf sneller zwanger wordt
  • De innesteling: Welke stoffen zijn nodig?
  • Eicel- en zaadkwaliteit: wat kan je doen?
  • Over sporten, voeding, DHEA , etc...

Maca of ashwaganda?

door Rika Luka

Maca wordt al duizenden jaren gebruikt door mannen en vrouwen in zuid-Amerika (Peru) die dit knolgewas dagelijks eten. Maca zit boordevol mineralen en vitamines en is geklasseerd als adaptogeen. Adaptogenen helpen je in stressvolle situaties en streven naar hormonale balans. Ze vergroten je aanpassingsvermogen op dat soort momenten. Ook Ashwagandha is een adaptogeen. De wortels en bladeren van de Ashwagandha plant worden al duizenden jaren gebruikt in de ayurvedische geneeskunde. Zowel van Maca als van Ashwagandha wordt gezegd dat het je vruchtbaarheid vergroot. Maar wanneer gebruik je nu Maca en wanneer Ashwagandha?

Maca

Wat is Maca?

Maca wordt al duizenden jaren gebruikt door mannen en vrouwen in zuid-Amerika (Peru) die dit knolgewas dagelijks eten. Maca zit boordevol mineralen en vitamines. Studies tonen aan dat Maca niet toxisch is en geen negatieve bijwerkingen heeft. Maca bevat geen hormonen of andere hormoon-achtige stoffen. Het staat gecatalogeerd als ‘zeer veilig’, ook in hoge doseringen en is geklasseerd als adaptogeen. Een adaptogeen ondersteunt het lichaam bij stress en streeft naar hormonale balans. Maca voedt en stimuleert je hypofyse, een klier midden in je hoofd. Maca zorgt ervoor dat je hypofyse minder snel een stress-repons opstart zodat je hormonaal beter in balans blijft. Zo zorgt Maca dat bij vrouwen oestrogeenspiegels niet te hoog of laag worden. Verkeerde oestrogeenspiegels kunnen ervoor zorgen dat je moeilijk zwanger wordt /blijft.

2 vormen

Er zijn 2 vormen van Maca op de markt. Je vind het in poedervorm van de hele Maca-knol (gevriesdroogd en verpulverd). Dat koop je als los poeder of in capsules. En je hebt Maca extract capsules. Die zijn veel, en veel sterker, en bevatten alleen de actieve bestanddelen van Maca. Er staat dan expliciet ‘extract’ en/of ‘actieve bestanddelen’ op je potje.

Is het veilig tijdens zwangerschap?

Poeder van de hele knol kan wel, met mate (1 theelepel per dag). Tijdens de zwangerschap gebruiken Peruviaanse vrouwen bijna dagelijks Maca. Voor hun is Maca wat voor ons de aardappel is. Omdat er echter geen klinisch gecontroleerde studies zijn die aantonen dat Maca veilig is zetten fabrikanten altijd op de verpakking: ‘niet gebruiken tijdens zwangerschap’. Het is een kwestie van het vermijden van ‘lawsuits’.

Maca extract (capsules) neem je niet,  het is sterker dan het poeder en er zijn geen onderzoeken mee gebeurd daarom raad ik het af tijdens een zwangerschap.

PS Er zijn tig andere producten die niet gelabeld worden als ‘opgelet bij zwangerschap’ maar die eigenlijk niet veilig zijn! Aspartaam (in bv cola light) heeft een nefaste uitwerking op je hormoonbalans.

Kan je Maca gebruiken als je natuurlijk zwanger wil worden?

Om bovengenoemde redenen is Maca veilig en voedend voor je lichaam. Studies wijzen uit dat Maca verhoogde follikelrijping en betere endometrium opbouw stimuleert. Bij mannen verbetert de zaadkwantiteit en -kwaliteit. MAAR, in sommige gevallen zet ik maca NIET in.
.

  • je zit tegen bijnieruitputting aan
  • je bent een enorme stresskip
  • je staat altijd op ‘aan’ in je hoofd
  • je piekert alsmaar en maakt je zorgen

Maca kan ervoor zorgen dat je dan gaat stuiteren. Of meer gaat piekeren. En je wil juist rust in je kop! Dan is Ashwagandha je beste vriend. Zie onder.

Welke dosis maca gebruik je om zwanger te worden, hoelang en wanneer?

  • Dosis? Dat hangt af of je een Maca extract hebt, dan is het sterker en dan volg je de aanwijzigingen op de verpakking. Heb je het rauwe Maca poeder, dan start je met 1 theelepel en kan je opbouwen tot 1 a 2 eetlepels per dag. Ik voeg het meestal toe aan een chocolade smoothie.
  • Wanneer? Maca neem je best in de ochtend, niet ’s avonds.
  • Hoe lang? Om effect te merken op je cyclus / opbouw baarmoederslijmvlies, etc. moet je het als vrouw ongeveer drie maanden gebruiken. Bij de mannen geldt 2 maanden voor je effect merkt op de sperma kwaliteit.

Kan je Maca gebruiken wanneer je synthetische hormonen neemt of zwanger bent?

  • Poeder van de hele knol: Hoewel ik vrouwen ken die het wel (1 eetlepel) gebruikt hebben tijdens trajecten met goed resultaat (goede baarmoederslijmvliesopbouw) zijn fertiliteitsartsen niet altijd even blij als je Maca gebruikt. En dat is begrijpelijk. Met de synthetische hormonen willen zij een bepaald resultaat en alles waar daar mogelijk kan op inwerken willen ze liever niet. Overleg dus eerst met je fertiliteitsarts. Maar je kan dan best ook alle cola light toestanden vermijden! 🙂
  • Maca extract (in capsule) gebruik je NIET als je in een traject zit

Zit je in een traject waar je geen hormonen spuit?

Tijdens een IUI of CRYO traject waarbij je geen hormonen gebruikt (natuurlijke cyclus) kan je MaMaca poeder veilig gebruiken. Neem 1 thl per dag. Het extract zou ik laten staan.

Ashwagandha

Rust in je hoofd!

Hoewel ik in het begin van mijn praktijk bijna altijd Maca inzette, ben ik in de loop der jaren ook Ashwagandha gaan inzetten. Om de simpele reden dat ‘rust, rust & rust’ voor de meeste vrouwen belangrijker is dan nog meer ‘actie in de taxi’. Dat is er al voldoende! Hoe meer je systeem in rust is, hoe minder stille ontstekingen, hoe beter de eicelkwaliteit, hoe beter de opbouw van het baarmoederslijmvlies en hoe meer progesteron er overblijft voor een gezonde zwangerschap.

Wanneer en hoeveel?

Wat hoeveelheid betreft, volg wat er op de verpakking staat en niet meer. Ashwagandha neem je best ’s avonds.

Waar moet je op letten?

Ashwagandha wordt beschouwd als DE stress-buster par exellence. Maar, let op, er zijn verschillende soorten Ashwagandha op de markt die kwalitatief niet allemaal even goed zijn. Alle klinische onderzoeken (en dat zijn er nogal veel!) zijn gebeurd met ‘KSM-66 Ashwagandha’. Zelf werk ik met deze KSM-66.

Mag je het nemen tijdens een traject of als je zwanger bent?

Als je in een traject zit waar je hormonen spuit: stop je met Ashwagandha. Ga lekker aan de yoga of mindfulness voor je ontspanning tijdens deze periode (echt belangrijk!!!)  In een natuurlijk traject stop je met Ashwagandha zodra je zwanger bent.

Wanneer neem je het niet?

Als je bloeddrukverlagers neemt, wees dan voorzichtig met Ashwagandha. Overleg bij hyperthyroïdie (te snelle schildklier) of bij gebruik van schildkliermedicatie eerst met een arts alvorens  ashwagandha te gebruiken.

  • Waarom je buurvrouw sneller zwanger wordt,
  • Welke 3 nutriënten belangrijk zijn voor de innesteling
  • Waarom ontspanning zo belangrijk is
  • Over sporten, voeding, mindset, melatonine
  • ...en nog veel meer!

wat is van toepassing op jouw situatie?