Over stresskipjes en het COMT-gen

Je bent er bijna!

Vul je (correct!) email adres in en krijg:

  • 👉🏻 direct toegang tot alle lessen
  • 👉🏻 begeleidende mails, Q&A’s en recepten
  • 👉🏻 een toegangscode indien je de lessen vanaf een ander toestel wil bekijken
×

Als je iemand bent die snel stresst of snel op ‘aan’ staat dan kan dat te maken hebben met een Snip, of een ‘foutje’ in je DNA, bv bij het COMT gen. Daardoor ga jij sneller dan anderen stresshormonen produceren, of ze trager afbreken. Handig in de oertijd als je je uit de voeten moest maken voor een leeuw. Minder handig in deze tijd, als je zwanger wil worden. Leren ontstressen is voor jou dan 2x zo belangrijk.

Stresskipje

Chronische stress = not good

Misschien heb ik je nog niet helemaal overtuigd hoe belangrijk ontspannen is als je zwanger wilt worden. Dus hier ben ik weer 🙂
Ont-stressen is zo super belangrijk, omdat chronische stress vruchtbaarheidsverlagend werkt.
I know, ik val in herhaling, maar ik BLIJF EROP HAMEREN! Want dan blijft het hopelijk hangen.

Chronische stress zorgt onder meer voor ontstekingen op celniveau. En die ontstekingen kunnen een negatieve invloed hebben op de eicel,- en spermakwaliteit. En op de groei van een embryo. Als je van jezelf weet dat je in de categorie stresskip valt en snel op ‘aan’ staat, dan kan dat te maken hebben bepaalde Snips, oftewel zogenaamde foutjes in je DNA. Een van die veelvoorkomende foutjes is het COMT gen die ervoor zorgt ervoor dat je stresshormonen minder snel afbreekt. Hartstikke handig als je bij voorbeeld deadlines hebt. Dan kan je lekker lang door, door die extra cortisol. Maar minder handig wanneer je zwanger wilt worden. Leren ont-stressen is voor jou als stresskipje dan DUBBEL zo belangrijk.

Ontspannen kan je leren

Nu hoor ik je denken: ‘hoezo ontspannen als je biologische klok tikt of als je in een medisch traject zit?? Niet echt eenvoudig!’

Het gaat ‘m echter niet om het loslaten van je kinderwens, maar om de dagelijkse stress aan het einde van de dag he-le-maal-los-te-laten. Dan wordt stress niet chronisch. Voor je vruchtbaarheid is het belangrijk dat je vooral ’s avonds gaat ontspannen zodat je meer melatonine gaat aanmaken. (Waarom melatonine nu belangrijk is leer je in de volgende les.)

Dus, ontspannen kan je leren:

Wat kan je doen?

Ontspannen is eigelijk een ‘actief’ iets, namelijk je mind leegmaken en je lichaam ontspannen. Op de bank hangen achter je social media schermpje is geen ontspannen. Sorry. Het verlaagt je cortisol levels niet. Integendeel. Het zorgt er eerder voor dat je cortisol niveau stijgt.

Je kan veel makkelijker ontspannen als je eerst fysiek gaat bewegen. Maak een korte wandeling, doe een paar simpele yoga oefeningen. Dat brengt je van je hoofd in je lijf. Daarna kan je aan de slag met bijvoorbeeld een diepe ontspanning, of de omgekeerde houding. De hele bups (beweging / ontspanning) hoeft niet lang te duren. Na een beetje oefenen zal je merken dat je in 20 a 30 minuten je hoofd kan leeg maken en meer tot rust kan komen.

Dus:

  • Maak een korte wandeling of doe elke avond een paar oefeningen uit het fertility yoga programma  die helpen om spanning los te laten (de bekkenopeners of schouderoefeningen zijn echt heel eenvoudig!)
  • Doe de omgekeerde houding van les 6. Of, onderin de zwarte balk op deze pagina kan je de ‘diepe fertility ontspanning’ beluisteren die ik elke cursus geef – omdat ik het een van de belangrijkste oefeningen vind. Doe ‘m ’s avonds voor je naar bed gaat. Of in je bed! Lekker makkelijk.
  • Is je kinderwens je grootste stressfactor? Dan is de ‘groet aan de 4 windrichtingen’ van het online yoga programma een prachtoefening om weer ademruimte te krijgen.
  • Magnesium (en L-glutamine) of Ashwagandha kunnen extra helpen om je mind tot rust te brengen!! Zie les 9.

Online fertility yoga

In 6 modules leer je online fertility yoga oefeningen waar je dagelijks profijt van zal hebben. Fertility yoga helpt om meer ontspannen in het leven staan met je kinderwens en verhoogt je kansen op een gezonde zwangerschap. Het zorgt voor meer rust in je hoofd, een betere doorbloeding van je voortplantingsorganen en voor minder stille ontstekingen – en dus betere eicelkwaliteit.

BEKIJK