Je bent er bijna!
Vul je (correct!) email adres in en krijg:
- 👉🏻 direct toegang tot alle lessen
- 👉🏻 begeleidende mails, Q&A’s en recepten
- 👉🏻 een toegangscode indien je de lessen vanaf een ander toestel wil bekijken
DHEA en melatonine sturen het groeihormoon aan. Dat zorgt, samen met andere hormonen, oa voor de rijping van je eicellen. Hoe beter je melatonine en DHEA niveau, hoe beter dat is voor je vruchtbaarheid (en libido!). In dit artikel gaan we in op hoe je die op een natuurlijke manier een zwengel kan geven.
Dhea
DHEA is een hormoon, waaruit een man testosteron maakt, nodig voor de spermaproductie, en een vrouw oestrogeen, nodig voor de rijping van eicellen. Voldoende DHEA is dus super belangrijk voor je vruchtbaarheid! Zo belangrijk zelfs, dat fertiliteitsklinieken in Amerika en Duitsland DHEA standaard als supplement voorschrijven aan vrouwen met een lage eicel reserve (= lage AMH-waarden) of als de eicelkwaliteit niet goed is. Combineer je DHEA met coQ10, dan blijken de slagingskansen nog meer toe te nemen (3).
Maar de grap is: alleen al door te leren ontspannen, kun je ervoor zorgen dat je lichaam meer DHEA ter beschikking heeft. Cijfers? Uit een experiment met 45-jarige mannen, bleek na drie maanden oefenen met bewust ademhalen en ontspannen, dat hun DHEA levels 23% hoger waren dan van de niet-beoefenaars. Bij vrouwen was het verschil nog veel groter: daar verhoogde het hormoon met wel 44%. Uit een ander onderzoek (1) bleek na beoefening van meditatie/yoga de natuurlijke productie van DHEA met maar liefst 90% toe te nemen. En cortisol daalde met gemiddeld 47%. Hoge cortisol niveaus zijn een marker voor hoe gestrest je bent. Hoe minder gestrest, hoe meer DHEA je lichaam kan aanmaken.
LET OP, verwar DHEA (het hormoon) niet met DHA (het omega-3 vetzuur)!
Melatonine
Als je zwanger wilt worden is voldoende slaap echt belangrijk. Hoeveel voldoende precies is, verschilt per persoon, en is genetisch bepaald. Het hangt namelijk af van jouw natuurlijke melatonine aanmaak. Melatonine maak je ’s avonds en ’s nachts aan en zorgt voor een diepe, herstellende en vruchtbare slaap. Door de band genomen heeft een mens zo’n 7,5 tot 8 uur slaap per nacht nodig. Uit onderzoek(2) blijkt dat melatonine een grote rol speelt op vruchtbaarheidsvlak:
Rol melatonine op je vruchtbaarheid
- Melatonine beschermt eicellen en zaadcellen tegen vrije radicalen, wat de kans op het doorgeven van afwijkingen verkleint.
- Het stuurt het groeihormoon aan, dat samen met het FSH,- en LH hormoon zorgt voor de rijping van eicellen.
- Het beïnvloed de timing van je ovulatie
- Het speelt een rol bij de innesteling.
Hoe weet je nou of je melatonineproductie verstoord is?
De volgende symptomen kun je dan tegenkomen:
- moeilijk inslapen
- lichter slapen
- niet door kunnen slapen en gaan liggen piekeren
- ’s avonds veel energie hebben, maar ’s ochtends moeilijk op gang komen.
Herken je 1 of meer van bovenstaande symptomen, dan is de kans heel groot dat je minder melatonine aanmaakt. En dat je cortisol levels te hoog zijn. Dat is voor je vruchtbaarheid niet zo lekker.
Wat doe je eraan?
Uit verschillende onderzoeken (1) blijkt wederom dat ontspanning (meditatie) de melatonine productie met zo’n 98% tot 300% verbetert!