Magnesium!

Je bent er bijna!

Vul je (correct!) email adres in en krijg:

  • 👉🏻 direct toegang tot alle lessen
  • 👉🏻 begeleidende mails, Q&A’s en recepten
  • 👉🏻 een toegangscode indien je de lessen vanaf een ander toestel wil bekijken
×

Magnesium is geweldig. Met name als het op ontspanning aankomt. Maar niet alleen voor dat. Magnesium is namelijk een mineraal dat aanwezig is in elke (!) cel van je lichaam en maar liefst 325 processen in je lichaam reguleert. Petje af! Het is oa betrokken bij het goed aflezen van celDNA, de aanmaak van hormonen en zorgt voor de broodnodige ontspanning van alle spieren, ingewanden (ja, ook je baarmoeder) en hersenen. Bij een tekort gaat je lichaam veel sneller in standje ‘stress’ staan.

Magnesium, het ontspanningsmineraal bij uitstek

Korte samenvatting

Laten we beginnen met afgelopen lessen kort samenvatten. Ontspanning = minder ontstekingen op celniveau + meer DHEA productie + meer melatonine productie. Gevolg: een betere eicel,- en spermakwaliteit en meer kans op een succesvolle innesteling. We zagen dat ontspanning (meditatie, yoga) geweldig goed werkte.

Ben je iemand die moeilijk af kan switchen ’s avonds en maar door blijft stressen, dan is er nog iets wat je in kunt zetten: magnesium.

Hoezo loop je magnesiumtekort op?

Magnesium zou aanwezig moeten zijn in noten, granen en groene groenten. Er is alleen een maar. In Nederland en België is de bodem van nature namelijk arm aan magnesium. Waardoor het, helaas pindakaas, ook niet in de voeding zit. Het gebruik van kunstmest én de industriële bewerking van voeding zorgt ervoor dat er nog meer magnesium verloren gaat.
Maar er zijn natuurlijk ook tal van dingen die lifestyle gerelateerd zijn, en die een magnesiumtekort in de hand spelen:

  • Stress – jawel, hebben we’m weer…
  • Verzuring ( door te weinig groenten en fruit versus teveel suikers en snelle koolhydraten)
  • Een schommelende bloedsuikerspiegel (zie volgende les!)
  • Te veel cafeïne
  • Dehydratatie
  • Een plotseling dalende oestrogeenspiegel
  • Een slechte nachtrust

….om er een paar te noemen.

Magnesium, stress en REM- slaap

Stress is een grootverbruiker van magnesium. Maar lage magnesiumspiegels zorgen ook weer voor meer stress. Fysieke en emotionele stress zorgen op hun beurt weer voor het vrijkomen van cortisol in de bloedbaan. Wat ten koste gaat van magnesium. Een tekort aan magnesium zorgt ervoor dat er bij het volgende stressmoment nog méér stresshormonen vrijkomen, om de boel aan te kunnen. Maar waardoor er dus óók weer meer magnesium verloren gaat. Een vicieuze cirkel! En ben je vaak gestresst, dan zal je merken dat je minder goed slaapt. Want, je raad het al, ook weer magnesium kost. Umpf…

Moraal van het verhaal? Meer gaan ontspannen en meer magnesium erin. Of meer donkere chocolade eten 🙂

Chocolade

Chocoholics opgelet, dit zou het beste nieuws ever kunnen zijn: magnesium zit namelijk rijkelijk in chocolade. Als dat niet fijn is…!

Er zijn wel wat tips op dat gebied, want niet alle chocolade werkt hetzelfde. De witte variant bijvoorbeeld. Niet echt heel behulpzaam als het op magnesium aankomt. Of de melkvariant waar veel suiker bijzit. Eet chocolade liefst zo puur mogelijk. Hoe donkerder, hoe beter. En liefst gezoet met kokosbloesemsuiker.

Ben je een ondernemend of stressgevoelig type? Eet je chocfix dan liefst niet in de avond of late middag, maar in de ochtend. In chocolade zitten namelijk MAO-remmers, die dopamine vertraagd afbreken. Op zich niks mis mee, heb je weer wat extra energie om dingen gedaan te krijgen, maar neem je het vlak voor je gaat slapen, zou dat wel eens moeilijkheden kunnen opleveren. Maak je je druk, dan maak je uit dopamine namelijk weer adrenaline (het stresshormoon) en daarna cortisol aan. En dan slaap je minder goed in, terwijl voldoende slaap juist zo belangrijk is voor je vruchtbaarheid!

Magnesium test

Je zou denken dat een bloedonderzoek zou kunnen vaststellen hoe het met je magnesium zit. Mis. Zo’n onderzoek zegt namelijk alleen iets over wat er op dat moment in je bloed circuleert, maar niet over wat er in je cellen zit. Je kunt dus het beste gewoon op symptomen afgaan om te checken hoe  de magnesium vlag ervoor hangt. In mijn praktijk werk ik met een uitgebreide vragenlijst die daar helderheid in kan brengen. Heb je een magnesiumtekort, dan kun je een hele rits aan psychische en lichamelijke klachten hebben.

Hier enkele van de meest voorkomende klachten: spierkramp, stress-gevoeligheid, verlaagde vruchtbaarheid, slecht slapen, depressie, pijnlijke en stijve spieren, menstruatieklachten, PMS, snel moe zijn, chronische vermoeidheid, prikkelbaarheid, verlaagde afweer, je moeilijk kunnen concentreren, depressie, hoge bloeddruk, koude handen en voeten, hunkeren naar chocolade, hoofdpijn, migraine, behoefte aan koolhydraten, behoefte aan zoete voedingswaren, rusteloosheid.

Wat kan je doen?

Suppleren in welke vorm en wanneer?

Volgens dr Dean, de magnesium specialist bij uitstek, is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (350-400mg) nét genoeg. Dat kan helaas niet in een multi gestopt worden, die dan 3 x zo groot worden.
Ik geef de voorkeur aan een magnesium als magnesiumbysglinaat met extra taurine en vit B6 als P-5-P omdat magnesium dan optimaal werkt om je hoofd tot rust te brengen. In deze magnesium zitten al deze stofjes plus extra vitamine D. Er zijn andere vormen van magnesium op de markt (bv magnesiumoxide of magnesiumcitraat) maar die werken in mijn ervaring minder goed.

Magnesium kun je het beste ’s avonds innemen.

Combies?

Magnesium, B6, taurine & L-glutamine
Ik zet ‘magnesium plus’ (magnesiumbysglinaat waar ook taurine en B6 bijzit) heel vaak in, in combinatie met l-glutamine. Samen zorgen deze stoffen dat je meer GABA aanmaakt. Dat is een soort ‘uit’ knop voor een over-actieve mind. Ben je een stresskipje dat moeilijk haar hoofd tot stilte krijgt en niet diep slaapt? Neem dan 2 maatlepels van dit magnesiumpoeder en L-glutamine in lauw water (niet heet!), ’s avonds.

Veilig indien zwanger?

Magnesium kan je veilig nemen als je zwanger bent. Sterker nog, dan heb je juist meer nodig!

REFERENTIES
https://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/magnesium
Red cell magnesium and glutathione peroxidase in infertile women–effects of oral supplementation with magnesium and selenium. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8054261
New data on the importance of gestational Mg deficiency. Durlach J. J am Coll Nutr. 2004 Dec

 

Expert tip

Je hebt magnesium als tabletten of in poedervorm. Dit zijn de 2 waar ik in mijn praktijk mee werk.

BEKIJK