Je bent er bijna!
Vul je (correct!) email adres in en krijg:
- 👉🏻 direct toegang tot alle lessen
- 👉🏻 begeleidende mails, Q&A’s en recepten
- 👉🏻 een toegangscode indien je de lessen vanaf een ander toestel wil bekijken
Een van de eerste dingen die je te horen krijgt als je zwanger wilt worden, is dat je foliumzuur moet slikken. Om een open ruggetje of een hazelipje te voorkomen. Dus dat doe je dan netjes, want je wilt alleen maar het allerbeste voor je toekomstige kroost. Wat veel mensen echter niet weten, is dat niet alle foliumzuur hetzelfde is. En ook niet hetzelfde effect in het lichaam heeft. Koop je met je goede gedrag zo’n blij potje met een bolle buik erop, neem je er amper iets van op, of doet het meer kwaad dan goed. Zonde!
Foliumzuur versus actief folaat
Synthetisch en inactief
Foliumzuur is de synthetische inactieve vorm van folaat, wat je bijvoorbeeld in bladgroenten aantreft. Foliumzuur is makkelijk maakbaar (uit koolteer!), goedkoop en stabiel. Folaat is veel duurder om in een pil te stoppen. Vandaar dat de industrie aan foliumzuur de voorkeur geeft. Het is wel beter opneembaar in je darm dan folaat. Maar dat wil niet zeggen dat je lichaam er iets mee kan. De structuur van synthetisch foliumzuur zoals je ze suppleert bestaat niet in de natuur. Het is lichaamsvreemd. Je lichaam moet foliumzuur opnieuw omzetten naar folaat! Dat gebeurt in je lever. Maar, niet bij iedereen loopt die omzetting even vlot EN de omzetting gebeurt beperkt. Je lever kan niet meer dan 200 mcg synthetisch foliumzuur per dag omzetten. De rest gaat stapelen en kan op de duur klachten kan geven die te maken hebben met je zenuwstelsel (zoals bv tintelende handen en voeten, lichtgevoeligheid of pijn in je tanden of slechter geheugen). O, en het maskeert ook nog eens een mogelijk B12 tekort. Not good. Want een B12 tekort zorgt voor verlaagde vruchtbaarheid. Meer hierover verderop.
Het MTHFR gendefect
Foliumzuur moet dus eerst omgezet worden naar folaat, en daarna, via 4 tussenstappen naar de actieve vorm van folaat (= 5-MTHF). Ongeveer 50% van de bevolking heeft een gendefect (MTHFR-gen) bij de laatste omzettingsstap waardoor foliumzuur niet goed kan worden omgezet naar die actieve vorm. En die actieve vorm heb je dus juist nodig, om dat open ruggetje te voorkomen, maar ook om het DNA correct te kunnen kopiëren. Bovendien gaat het teveel aan synthetisch foliumzuur je folaat receptoren – voor het folaat dat je uit je voeding haalt – bezetten, waardoor je uiteindelijk nog minder van de actieve vorm van folaat (5-methyl-folaat) aanmaakt. Oops.
Waarom is actief folaat zo belangrijk?
Het gevolg van tekorten van actief folaat (= 5-MTHF) is namelijk dat DNA minder correct wordt afgelezen en afgesteld – dat proces heet ‘methyleren’. Methyleren is het correct aflezen van je DNA, nodig voor de eicelrijping, of een groeiende foetus. Als daar fouten in sluipen en het vruchtje hierdoor niet meer levensvatbaar is wordt een zwangerschap afgebroken. Lees ook dit artikel over methylatie.
B12
Maar laten we er even van uitgaan dat je lever op orde is, je het gendefect niet hebt en synthetisch foliumzuur deels opneemt. Dan is er nog een bottleneck. Inname van extra synthetisch foliumzuur kan een vitamine B12-tekort maskeren. Het normale bloedbeeld (Hb, aantal rode bloedcellen, MCV e.d.) zou door het vitamine B12-tekort afwijken, maar door de extra foliumzuur wordt dit gecorrigeerd. En laat B12 nu toevallig ook een belangrijke vitamine zijn voor een correcte methylatie – of het aflezen van je DNA bij eicelrijping en bij celdelingen van een embryo.