Onderzoek wijst uit dat BPA en andere xeno-oestrogenen een negatieve invloed hebben op vruchtbaarheid, en op de groei van cystes, fibromen en endometriose. Helaas zitten die stoffen tegenwoordig bijna overal in. Met een beetje know-how kun je echter vrij makkelijk het tij keren en je lichaam chemicaliën vrij krijgen. Wat blije hormonen en een verhoogde vruchtbaarheid tot gevolg heeft. In dit artikel lees je wat en hoe.
–> Gelijk weten wat je zelf kan doen? Klik hier.
Keep it natural!
Nepperds
Telkens weer komen er studies (*47,48,53,54,55,96,104,105) aan het licht waaruit blijkt dat BPA, Phthalaten (zoals DEHP) en pesticiden schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid. Zo kun je ondertussen met een gerust hart stellen dat ze impact hebben op de eicelkwaliteit en kunnen leiden tot miskramen. Niet niks! In onderzoeken over de hele wereld is BPA gevonden in de bloedstroom van mensen. Oftewel: iedereen heeft er last van. Tegenwoordig wordt er steeds meer op gelet of producten BPA-vrij zijn. Met name in babyproducten. Super goed. Maar wat ís BPA eigenlijk? En Phtalaten, of DEHP? Kort door de bocht: al deze stoffen zijn xeno-oestrogenen. Nep-oestrogenen, nep-hormonen dus eigenlijk. En ondanks dat het nepperds zijn, gedragen ze zich in het lichaam wel als de real deal. En dat levert problemen op.
BPA
BPA is de afkorting van Bisphenol A, en vrijwel iedereen in de Westerse wereld heeft ermee te maken. Het is de grondstof waarmee plastic gemaakt wordt en je vindt het dan ook in plastic flessen, bijvoorbeeld waar mineraal,- of bronwater in zit. Maar ook de binnekant van blikjes bevat een dun laagje BPA. Bij verhitting komt de meeste BPA vrij. Laat je je gezonde flesje water dus een paar uur in de brandende zon liggen, dan heb je een BPA elixer ready to go… BPA krijg je binnen via voeding of dranken. Er is echter nog een andere, onverwachtte bron: kassabonnetjes! Krijg je tijdens je shoppingtherapie zo’n glad bonnetje waar vroeger faxpapier van gemaakt werd? Bingo. BPA! Aangezien BPA een negatief effect heeft op de hormoonhuishouding, is het slim BPA zoveel mogelijk te beperken als je zwanger wilt worden. Maar ook als je eenmaal zwanger bent is het een goed idee om BPA te blijven vermijden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat BPA via de placenta ook bij de groeiende foetus kan komen en bij kan dragen tot gezondheidsproblemen verder op de rit. Met name op het gebied van hersenontwikkeling en het voortplantingssysteem. (* 68)
Ftalaten
Hoewel bijna onuitspreekbaar, worden we om de oren geslagen met zogenaamde ‘Ftalaten’. Je ziet ze niet, maar je neemt ze gemakkelijk op via de huid. Of je ademt ze in. Je vindt Ftalaten namelijk rijkelijk in parfum. Maar ook in nagellak, haarspray, luchtverfrissers en wasverzachter. Ook Ftalaten rommelen met je hormonen en brengen de boel in de war. De beste optie? Keep it natural 🙂 Liever geen nagellak of opgesteven kapsel, dan een wolk chemicaliën inademen.
En de eco nagellak varianten dan? Ondanks dat de meningen erover verdeeld zijn, zijn eco nagellakjes waarschijnlijk wel beter dan de doorsnee variant. Wordt je blij van mooie nagels, ga dan voor de meest ‘phthalates-free’ optie die er is.
DEHP
Dit is ook een soort Ftalaat en deze specifieke variant is gelinkt aan miskramen. Probeer je zwanger te worden, dan is dit absoluut een goede om te vermijden. DEHP krijg je voornamelijk binnen via datgene wat je eet (*95) En met name via fastfood. (*96) Nou is fastfood op zich al niet erg bevorderlijk voor de vruchtbaarheid. Of voor de gezondheid in het algemeen. Deze vermijden is op meerder vlakken dus een goed idee. En dan? Tja, gewoon weer ouderwets thuis koken. Zoete aardappelfrietjes bakken in de oven, in plaats van de Belgische variant in zak. Een keer crashen na een lange strandwandeling, frietje erbij, no problemo. Maar wordt het een 2-wekelijks prik, tja, dan valt er misschien iets te upgraden om de DEHP levels omlaag te brengen.
Pesticiden
Pesticiden worden in de conventionele groenten- en fruitteelt gebruikt om de boel beestjesvrij te houden. En om de producten groter en mooier te maken. Punt is, je wilt die chemicaliën liever niet in je eten. Of in je lijf. Maar dat gebeurt wel, wanneer je bespoten voedingsmiddelen eet. Net als BPA en phthalates zijn ook pesticiden nep-oestrogenen en houden je lichaam voor de gek. Via de bloedbaan komen ze je lichaam in en nestelen zich vervolgens in verschillende weefsels. Keer op keer wijzen onderzoeken uit dat ze het endocriene systeem uit balans brengen.
De oplossing? Zoveel mogelijk biologisch eten. 100% bio is niet voor iedereen haalbaar, maar er is met kleine stapjes al zo enorm veel profijt te halen! Sommige groenten en fruit (zoals bijvoorbeeld sla en aardbeien) zijn super bespoten. Als het even kan koop je die dan bio. Andere dingen, zoals avocado’s of mango’s, zijn een stuk safer en kun je ‘gewoon’ kopen. Dat scheelt al een enorme stoot pesticiden!
Het goede nieuws
Gelukkig is er naast al dit zorgelijke nieuws, ook goed nieuws: je komt er namelijk snel vanaf! Met een beetje inzet kun je de pesticiden en BPA’s zo je lichaam uit krijgen. En je hormonen weer op de rit helpen. Op het gebied van BPA blijkt voeding daar alleen al een grote rol in te spelen: uit onderzoek (*52) bleek namelijk dat wanneer vrouwen meer dan 400 mcg natuurlijk folaat per dag binnen kregen, BPA machteloos stond en geen effect had op de gezondheid. Daarbij moet wel gezegd worden dat synthetisch foliumzuur die klus niet geklaard kreeg. Om aan 400 mcg folaat te komen, aten de vrouwen meer groenten en fruit dan ze gewend waren. En kregen hierdoor veel meer vezels binnen. Die vezels verhogen de SBHG levels in het bloed. Deze stof bindt zich aan nep-oestrogenen, zodat ze afgevoerd kunnen worden, in plaats van dat ze zich huisvesten in weefsels en eierstokken.
Negen tips
Hieronder negen tips die je helpen om de xeno-oestrogenen een halt toe te roepen en meer hormonale balans te creëren:
- Eet zoveel mogelijk biologisch. Budgettip: koop sterk bespoten producten biologisch en minder bespoten dingen ‘normaal’.
- Meest bespoten: sla, tomaten, komkommer, appels, prei, perziken, druiven, aardbeien, peren, paprika, sinaasappels, bleekselderij, cherrytomaten, nectarines, aardappelen, spinazie, groene bladgroenten, courgette
- Minst bespoten: asperges, avocado, kool, meloen, maïs, aubergine, grapefruit, kiwi, mango, champignons, ui, papaya, ananas, erwten, zoete aardappel
- Bewaar je eten niet in plastic bakjes. Vooral als je het er heet in doet, komt er veel BPA vrij. Kies liever voor glazen potten, roestvrijstalen bakjes of BPA vrije bakjes. Ook qua drinkflesjes heb je tegenwoordig keus uit een keur van hippe, BPA vrije flessen, die je eindeloos kunt hergebruiken.
- Bye bye magnetron. Je voeding in plastic bakjes bewaren is al niet helemaal top, maar verwarm je het daarna ook nog eens in de magnetron, dan heb je helemaal de BPA poppen aan het dansen. Ook kant en klare magnetronmaaltijden scoren mega hoog op de hormoonverstorende-stoffen-ladder. Vermijd als het even kan die magnetron in zijn geheel. Er blijft namelijk niet zoveel voedingswaarde over van je eten. Zonde!
- Eet minimaal 400 gram groenten en fruit per dag. Moeilijk? Niet als je tussen de middag een lekkere soep maakt, hier en daar een salade toevoegt, lekkere smoothies maakt en probeert te snacken met fruit of groenten in plaats van een Snelle Jelle.
- Voeding in glas of papier. Kies, als je de keus hebt, liever voor voedingsmiddelen die verpakt zijn in glas of papier, in plaats van in plastic. Daarmee voorkom je al een heleboel BPA in je eten. En in je lijf. Bovendien draag je je steentje bij aan een fijner milieu. Ook wat waard!
- Geen olie in plastic. Koop nooit vetten of oliën die verpakt zijn in plastic. De olie onttrekt BPA aan het plastic, waardoor je, samen met je saladedressing, ook een hoop BPA binnenkrijgt. Kies liever voor glazen flessen of potten voor bijvoorbeeld olijf,- of kokosolie.
- Wat je niet kunt eten, smeer je niet op je lijf. Alles wat je óp je huid smeert, komt via de bloedbaan ook in je lijf terecht. Smeer je dus een chemisch ruikende bodylotion op je huid, dan ‘eet’ je ondertussen een bak chemicaliën. Probeer shampoo, douchegel, dagcrèmes, deodorant en andere verzorgingsproducten biologisch te kopen. Dit scheelt een hoop en houdt je hormonen happy!
- No perfume. Gebruik liever geen parfum of nagellak, tenzij je een 100% natuurlijke variant kunt vinden.
- Natuurlijk schoonmaken. Ook als het om het schoonhouden van je huis gaat, kun je beter gaan voor natuurlijke schoonmaakmiddelen. Overbodig te zeggen, maar gebruik je zelf pesticiden in je tuin, of insecticiden om beestjes te verjagen, dan krijg je ze ongetwijfeld ook binnen. Kies waar het kan voor ‘grootmoeders’ oplossing. Met azijn en bakingsoda kom je vaak al een heel eind. En tegenwoordig kun je in elke biowinkel ook hippe, meukvrije schoonmaakmiddelen kopen.