Volgens de Chinese geneeskunde (TCM) is het belangrijk dat je verwarmend voedsel eet in de ochtend ivm de milt energie, zeker als je iemand bent die stress gevoelig is. Anders verloopt je vertering niet optimaal. En een goede vruchtbaarheid en een goede vertering gaan hand in hand. Verwarmend eten wil niet zeggen ‘opgewarmd’. Zo beschouwt (TCM) de meeste granen zoals haver, en boekweit als verwarmend. Ook de Ayurveda werkt met deze principes. Brood als ontbijt zou in principe dus ok zijn, want dat zijn granen. Maar brood wordt omgezet tot snelle suikers en dat veroorzaakt insulineresistentie. Brood bevat ook gluten en lectines wat niet handig is voor je darmen. Het is eerder vulling dan voeding. Havermout en boekweit zijn betere opties. Ze bevatten geen lectines en worden trager opgenomen en hebben daarom minder invloed op je bloedsuikerspiegel. Verder is het belangrijk dat je voldoende mineralen en anti-oxidanten aan je ontbijt toevoegt zodat je zowel basische (bv bessen) als verzurende (granen, eiweiten) binnen krijgt. Anders beroof je je lichaam van belangrijke mineralen zoals oa zink.
Recept
Bircher muesli met bessen
Dit ontbijt (voor 2 personen) is geinspireerd op een recept van Sarah Britton en verfrissend lekker. Je moet het wel voorbereiden. ‘Bircher muesli’ betekent geweekte muesli of ‘overnight oats’. : je laat de havermoutvlokken (en chia in dit recept) een nachtje weken zodat je het beter verteert. Deze voorbereiding doe je om het fytinezuur in de havermout te neutraliseren. Fytinezuur bindt mineralen zoals zink en magnesium aanwezig in de haver en de bessen aan zich. Dat wil je voorkomen.
- Neem 130gr havermout en voeg er 2 el chia zaden bij en een 1a 2 tl citroensap (liefst vers). Overgiet royaal met 1/3 water en 2/3 rijstmelk of amandelmelk. Zet weg tot de volgende ochtend.
- Doe 2 handjes diepgevroren rode/zwarte bessen of aardbeien in een kookpot met deksel en laat gedurende de nacht ontdooien.
- Neem ’s ochtends de muesli bestaande uit havermout en gewelde chia. Het is nu een minder sappige brei dan eerst omdat de havermout en de chia geweld is. Warm eventueel wat rijstmelk of amandel op (niet laten koken) en roer het doorheen de koude muesli om de boel op te warmen en wat minder lobbig te maken. Anders gewoon koud toevoegen.
- Zet de bessen op een klein vuurtje, voeg er eventueel 1 thl honing bij. Als het warm is (niet laten koken) giet je het over je muesli. Goed doorheen roeren en genieten maar!!
O, enne, niet vergeten, wat voeding en vruchtbaarheid betreft, afwisseling is het toverwoord! Dus morgen eet je … iets anders als ontbijt!