• Waarom je buuf sneller zwanger wordt
  • De innesteling: Welke stoffen zijn nodig?
  • Eicel- en zaadkwaliteit: wat kan je doen?
  • Over sporten, voeding, DHEA , etc...

Over verklevingen, poliepen, cysten & Serrapeptase

door Rika Luka

Waar zouden we zijn zonder enzymen? Enorm veel processen in ons lichaam zijn afhankelijk van voldoende enzymen om optimaal te verlopen. Oók wat vruchtbaarheid betreft. Sommige enzymen helpen namelijk om ongezond weefsel – denk poliepen, cystes en dergelijke –  af te breken en ontstekingen te dempen, zodat het milieu van je baarmoeder en eierstokken gezond kan blijven. Serrapeptase is zo’n wonderenzym dat bovenstaande dingen kan. Hieronder lees je wat het precies is én wat het voor je kan betekenen.

–> Gelijk weten wat je kan doen aan pijnlijke menstruaties of endometriose? Klik hier.

Het belang van enzymen

Snelheid van processen.

Enzymen zijn super belangrijk. Ze zorgen er namelijk voor dat processen in ons lichaam sneller verlopen. Veel van die processen werken bij de gratie van enzymen. Zijn er niet voldoende enzymen voorradig, dan krijgen die processen het moeilijk. Neem bijvoorbeeld de spijsvertering – súper afhankelijk van enzymen. Maar ook het remmen van ontstekingen of het opruimen van littekenweefsel bijvoorbeeld, functioneert niet zonder enzymen.

Hoe kom je eraan?

Je komt op twee manieren aan enzymen: ten eerste maakt je lichaam ze zelf aan. De alvleesklier produceert bijvoorbeeld enzymen om je te helpen je voeding te verteren. Maar ook via je voeding zélf krijg je enzymen binnen. Althans, dat is de bedoeling. In de praktijk blijkt dat men tegenwoordig veel te weinig enzymen binnenkrijgt. Want wat is het geval? Alleen vers voedsel bevat enzymen. Daar ga je dus met je pakjes en zakjes, of je kant-en-klare magnetronmaaltijd na een drukke dag. Maar ook wanneer je voedsel ‘gewoon’ kookt, doodt je de enzymen die erin zitten. Stop je het in de magnetron of pasteuriseer je het, zoals bijvoorbeeld met melk wordt gedaan, dan zijn de enzymen helemaal ver te zoeken. Ook voedsel uit blik, potjes of pakjes bevat geen enzymen meer. En je zondagse jus? Komt die uit pak, dan bevat die, helaas, ook geen enzymen meer.

De oplossing ligt voor de hand: grijp weer eens ouderwets naar een stuk fruit als tussendoortje. Of maak verse smoothies en salades. Heb je zo weer een berg enzymen binnen. Lukt dat niet? Of heb je alsnog tekort? Dan kun je soms écht baat hebben bij het innemen van extra enzymen.

Vruchtbaarheid

Enzymen spelen ook een rol wat vruchtbaarheid betreft.

Om vruchtbaar te zijn en zwanger te worden is het van groot belang dat je eileiders makkelijk doorlaatbaar zijn. Zodat het voor de eicel geen Iron Man-achtige uitputtingsslag hoeft te zijn om er doorheen te komen, maar dat het moeiteloos en vloeiend gaat. Komt de eicel er namelijk niet doorheen, dan kan de innesteling niet plaatsvinden. Zitten er ‘obstakels’ in de eileider, zoals verklevingen dan kan dat ook tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap leiden. Start je met een traject, dan wordt de toegankelijkheid van de eileider in het ziekenhuis vaak gecheckt met een zogenaamd HSG onderzoek. Daarbij spuiten ze via de baarmoedermond contrastvloeistof in de eileiders. Heb je verklevingen in een eileider, weet dan dat één van de oorzaken ontstekingen zijn. Bepaalde enzymen helpen om ontstekingen te dempen.

Verder is het van belang dat voor een goede innesteling het baarmoederslijmvlies goed opgebouwd wordt, zodat een embryo zich daar eventueel in kan vestigen. Dat slijmvlies moet voldoende dik en uitgerijpt zijn. Is echter de basale laag van de baarmoeder beschadigd en is er littekenweefsel achtergebleven, bijvoorbeeld door een curettage, dan krijg je een minder goed opbouw. Daarnaast is het super belangrijk dat het baarmoederslijmvlies vrij blijft van ontstekingen. Die zorgen namelijk voor meer vrije radicalen – ‘bad boys’ die schade kunnen aanbrengen aan cellen en hun DNA. Oók aan de cellen van een embryo dat zich probeert te nestelen. Is die schade zo erg dat reparatie onmogelijk is, dan wordt het bevruchte eitje afgestoten.

Enzymen zijn dus cruciaal – voor gezonde eileiders, baarmoederslijmvlies en een goede innesteling.

Serrapeptase

Dat brengt ons bij serrapeptase. Het zogenaamde ‘wonderenzym’. Dit enzym ruimt afvalstoffen op en remt ontstekingsreacties. Precies wat we voor bovenstaande processen nodig hebben. En het mooie is: hij laat gezond weefsel met rust, alleen de niet-levende dingen ruimt hij op. Denk aan littekenweefsel, bloedklonters of bijproducten van ontstekingen.

Wat dan weer jammer is, is dat je lichaam dit enzym helaas niet zelf aanmaakt. Het werd bij toeval ontdekt bij de zijderups. Die moet zich namelijk door een harde cocon naar buiten werken om te ontpoppen tot vlinder. Om door die cocon te breken, gebruikt hij serrapeptase. Vroeger werd er een supplement gemaakt uit die rups zelf. Niet heel diervriendelijk. Tegenwoordig gebeurt dat gelukkig niet meer en kan de bacterie waaruit het enzym gemaakt wordt, de ‘serratio-15 bacterie’, gewoon in het lab op kweek gezet worden. Daarvan wordt dan een supplement gemaakt. Serrapeptase werkt als een natuurlijke ontstekingsremmer, waardoor het een veilig en effectief alternatief is voor de gangbare anti-inflammatoire middelen. Je kunt het dus als een natuurlijke, veilige pijnstiller inzetten.

Serrapeptase is een uitstekend middel om in te zetten in de volgende gevallen:

  • verklevingen van de eierstokken
  • verklevingen van de baarmoeder (syndroom van Asherman)
  • endometriose
  • cysten in de eierstokken of baarmoeder
  • zogenaamde ‘chocolade cysten’
  • poliepen in de baarmoederwand
  • een vleesboom in de baarmoedermond

Bijwerkingen

De enige bijwerking die van serrapeptase bekend is, is dat het je bloed iets verdunt. Gebruik je bloedverdunners, dan is het aan te raden eerst met je arts te overleggen alvorens serrapeptase te gaan slikken. Wat zwangerschap en borstvoeding betreft zijn er geen onderzoeken gedaan naar de veiligheid van het supplement. Daarom wordt het voor de zekerheid afgeraden, ondanks dat veel sites claimen dat het juist goed is tijdens de zwangerschap en zelfs miskramen kan voorkomen. Twijfel je, raadpleeg dan altijd je arts, óf neem het zekere voor het onzekere en stop met dit enzym wanneer je zwanger bent.

Dosering

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid om oa verklevingen aan te pakken is vrij hoog, tussen 100.000 tot 300.000 SPU per dag. Een merk dat ik goed vind is deze omdat ie hoog gedoseerd is. Start met 1 capsule per dag gedurende een week, en verhoog dan naar 2 capsules per dag.

Wat kan je nog doen om ontstekingen en verklevingen te beperken?

Behalve serrapeptase zetten kurkuma, anti-oxidanten, DHA, zink, magnesium en vitamine D zoden aan de dijk bij deze aandoeningen. MAAR, wil je écht goed resultaat, dan pas je ook je voeding aan. Vooral insulineresistentie, verkeerde vetzuren en te weinig groenten eten kunnen een grote rol spelen bij verklevingen, poliepen en cysten, zie onder.

Wat kan je nog doen?

Supplementen

  • Serrapeptase: een enzym dat onstekingen remt en helpt bij het opruimen van woekerend weefsel – ook littekenweefsel – zie hierboven. Stop als je een positieve zwangerschapstest hebt.
  • Kurkuma: remt ontstekingen. Neem curcuma C3, dat is Kurkuma  extract waar ook bioperine en fenegriekvezels in zitten. Let op, een extract is echt krachtig. Neem het tot je een terugplaatsing hebt als je in een traject zit, of tot een week voor je menstruatie als je natuurlijk zwanger wil worden.
  • Anti-oxidanten: neem een goed anti-oxidanten complex met oa selenium, vitamine E, ubiquinol, vitamine D, astaxanthine en L-carnitine om vrije radicalenschade en ontstekingen tegen te gaan. Ik werk met anti-oxidanten van het merk Supple.
  • Vitamine D: laat je bloed prikken om te checken hoe het ervoor staat met je vitamine D. Waardes rond 100nmol/l vind ik oké als het vruchtbaarheid betreft. De meeste mensen hebben vitD3 tekort!
  • DHA: omega 3 in de vorm van zuivere visolie, bv Visolie extra van Supple, omdat die hooggedoseerd is, én extra vitamine D bevat.
  • Zink: helpt je immuunsysteem rustig te houden en ontstekingen te dempen. Mijn voorkeur gaat uit naar Nano zink waar ook een beetje koper bij zit (zie shop).
  • Magnesium: hét anti-stress mineraal bij uitstek!

Voeding

  • Vermijd gluten en koemelk producten, die zetten je immuunsysteem in de overdrive en zorgen voor meer ontstekingen.
  • Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel. In het gratis online programma kun je een insulineresistentie test doen om te kijken hoe de vlag er voor hangt bij jou. Een bloedsuiker spiegel die heen en weer vliegt maakt je lichaam ontstekingsgevoeliger.
  • Eet 400gram (biologische) groenten & fruit per dag: bioflavonen, oftwel anti-oxidanten zijn super belangrijk.
  • De juiste vetten zijn belangrijk – gebruik veel extra vierge, biologische olijfolie koud en gebruik enkel, biologische ghee of een beetje biologische grasboter om in te bakken. Vermijd zoveel mogelijk pinda’s, varkensvlees, gefrituurde dingen en margarines (en alles waar margarine inzit.) Deze voedingsmiddelen zijn heel ontstekingsbevorderend.
  • Keep it natural. Vermijd pesticiden, BPA’s en andere hormoonverstorende stoffen, die leveren veel xeno-oestrogenen en werken verklevingen in de hand. Lees dit artikel.

Lifestyle

  • Ontspanning – kijk of je meer ontspanning in je leven kunt brengen, door bijvoorbeeld een rustige vorm van yoga te gaan doen. In het basis programma vind je een paar makkelijke ontspanningsoefeningen. Stress veroorzaak meer ontstekingen.
  • Stressmanagement – welke externe stressfactoren kun je verminderen? En hoe kun je je reactie op stressfactoren die niet te beperken zijn, minder heftig maken? Ook hierbij zijn yoga en ademhalingsoefeningen van onschatbare waarde. Een simpele ademoefening, waarbij je alleen maar je uitademing een (stuk) langer maakt dan je inademing, zorgt er al voor dat je cortisol niveau daalt en zendt een signaal uit naar je lichaam dat alles oké is. In het gratis basis programma vind je een paar oefeningen die echt helpen.

REFERENTIES
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5790697/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S181808761630160X
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26038248
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4429650/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5306179/
https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007%2F978-3-319-40007-5_91-1

  • Waarom je buurvrouw sneller zwanger wordt,
  • Welke 3 nutriënten belangrijk zijn voor de innesteling
  • Waarom ontspanning zo belangrijk is
  • Over sporten, voeding, mindset, melatonine
  • ...en nog veel meer!

wat is van toepassing op jouw situatie?