• Waarom je buuf sneller zwanger wordt
  • De innesteling: Welke stoffen zijn nodig?
  • Eicel- en zaadkwaliteit: wat kan je doen?
  • Over sporten, voeding, DHEA , etc...

Herhaalde blaasonstekingen en vruchtbaarheid

door Rika Luka

Sporadisch eens een blaasontsteking hebben is zo erg nog niet, maar wordt het een terugkerend patroon, én lijkt het steeds mis te gaan met de innesteling, dan is er werk aan de winkel. Blaasontstekingen hebben namelijk niet alleen impact op je blaas, maar ook op andere organen zoals je baarmoeder en eierstokken. Terugkerende blaasontstekingen kunnen leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Gelukkig is er veel wat je zelf kunt doen om het niet zo ver te laten komen. In dit artikel lees je wát je precies zelf kunt doen. En wanneer je aan de bel moet trekken.

–> Gelijk weten wat je zelf kan doen aan een (herhaalde) blaasontsteking? Klik hier.

Het verhaal van Marie.

Laten we er eerst een succesverhaal tegenaan gooien want dat geeft hoop!  Marie (34j) probeerde al zeven jaar (!) zwanger te worden Ze had als kind leukemie gehad en wist dat door de chemokuren dit niet vanzelfsprekend zou zijn vanwege verminderde eicelkwaliteit. De laatste jaren had ze vaker last van blaasontsteking en kreeg hiervoor telkens antibiotica. In de fertiliteitskliniek scoorde ze laag op de receptIVFity test die werd afgenomen – wat wil zeggen dat ze met een verstoring zat in haar vaginaal microbioom. Hierdoor daalt je kans op een goede innesteling . Ze gaf ook aan PMS klachten te hebben, veel te piekeren en stress gevoelig te zijn. Marie vertelde ook dat ze net hersteld was van een burn out en gezonder wilde gaan eten omwille van sugar dips, maar wist niet hoe.

Hoewel het deels maatwerk was, hebben we Marie ook de tips aangeraden die we onderin bespreken (= ons ‘fertility dieet’), dit wil zeggen, bijna geen gluten en suiker, weinig of geen koemelk producten, minder voeding die histamine bevat en véél meer groenten (400gram per dag). Verder hebben we een multi ingezet met actieve B-vitamines, anti-oxidanten en mineralen, visolie, (vaginale) probiotica, en D-mannose met cranberry extract erin. Deze voeding en de supplementen brengen het stress systeem tot rust, verbetert het darm- en vaginaal microbioom en de eicelkwaliteit. Marie is echt aan de slag gegaan met haar voeding en de suppletie en drie maanden later werd ze zwanger – van een tweeling.

Indringers in je blaas

Eigenlijk hoort je blaas steriel te zijn. Beestjes-vrij, zeg maar. Krijg je echter een blaasontsteking, dan herberg je dus wel ‘beestjes’. Onder andere de bacteriën van de ziekteverwekkende E-coli stam. (Vaak kunnen ook andere bacteriën een rol spelen en invloed hebben op IVF uitkomsten*.) Bacteriën zijn voor jou niet fijn, en voor je immuunsysteem ook niet. Dat moet namelijk keihard knokken om die indringers te verjagen. Je immuunsysteem creëert ontstekingen, waardoor je lichaamstemperatuur plaatselijk verhoogt. Zo hoopt het de indringers te overmeesteren. Zijn ze onder controle, dan neemt ook de ontsteking af.
Is er sprake van een blaasontsteking, dan kun je last hebben van symptomen als rillingen, misselijkheid, donkere urine en een brandend gevoel bij het plassen. En een blaasontsteking die uit de hand loopt kan leiden tot een nierbekkenontsteking. Niet fijn.
Komt een blaasontsteking sporadisch eens voor, dan is er geen man over boord. Wordt het echter een patroon en heb je meerdere malen (3 of meer keer) per jaar een blaasontsteking, dan is er werk aan de winkel. Het kan namelijk ook een effect hebben op je vruchtbaarheid.

Waarom komen ze terug?

Vaak begint een patroon van terugkerende blaasontstekingen met een eerste, fikse blaasontsteking. Daarna blijft er een litteken achter op het blaasoppervlak. En dat littekenweefsel is weer een prachtige broeiplaats voor de E-coli bacterie. Is je immuunsysteem ook niet helemaal om over naar huis te schrijven, dan kan het die invasie bacteriën niet aan en heb je voor je het weet wéér een blaasontsteking.

Normaal gesproken stopt een ontsteking wanneer het geen nut meer dient. Dat is, wanneer de juiste stoffen aanwezig zijn om het hele ontstekingsproces in goede banen te leiden. En te stoppen. Zijn die stoffen niet, of niet voldoende aanwezig, dan gaan de ontstekingen als het ware heen en weer schieten. En stoppen ze nooit helemaal. Dat noemen ze een laaggradig ontstekingsproces. En dát kost energie! Je immuunsysteem moet namelijk continu geactiveerd blijven. Tijd van rusten en opladen is er niet bij, want er is non stop werk te doen. Dat je in zo’n geval vaak moe bent, lijkt niet meer dan logisch. En het jammere is, omdat er zo ontzettend veel energie nodig is om je immuunsysteem draaiende te houden, wordt er beknibbelt op andere plekken. En helaas is het voortplantingsproces een van de eerste dingen waarop bezuinigd wordt. Voortplanten is lichamelijk gezien dan geen prioriteit meer.

Verklevingen en vocht in de baarmoeder

Een blaasontsteking heeft niet alleen effect op de blaas zelf, maar ook op andere organen zoals de nieren, lever en baarmoeder. En ook de eierstokken krijgen er van langs. Als dat één keer gebeurt is dat niet zo erg, maar gebeurt het telkens weer opnieuw, dan kan dat tot verminderde vruchtbaarheid leiden. Ook kunnen er, doordat de eierstokken ontstoken raken, verklevingen ontstaan. Vocht in de eileiders of baarmoeder is ook een mogelijk gevolg, wat allemaal niet bevorderlijk is voor de vruchtbaarheid.

Wat nu?

Terugkerende blaasontstekingen aanpakken kan op meerdere manieren en het beste is om alle niveaus in één keer mee te nemen. Zo zijn er namelijk supplementen op de markt om die E-coli bacterie de nek om te draaien. Superfijn. Maar komt ie steeds terug, en is je immuunsysteem niet sterk genoeg om ze zelf de baas te kunnen, dan blijf je tot in de eeuwigheid D-mannose & cranberry pilletjes slikken. Beter is dus om, naast die E-coli bacterie terugdringen, ook te werken aan een ijzersterk immuunsysteem. Want dan kan je lichaam in de toekomst infecties zelf de baas!

Wat kan je zelf doen?

Online programma

  • Met het gratis basis programma kom je een heel end! Je kan je hier inschrijven.

Supplementen

Heb je een blaasontsteking, dan word je om de oren geslagen met cranberrysap. Want dat zou werken. En cranberry bevat zeker een stof die werkzaam is bij blaasontstekingen, alleen is sap meestal niet effectief genoeg. Zeker niet als het uit een pak komt, en een bak suiker bevat. Dan krijg je het omgekeerde effect. Het voedt de slechte bacteriën. En, suiker is een killer voor je immuunsysteem, wat je nu juist zo hard nodig hebt.
Wat werkt dan wel?

  • D-Mannose + Cranberry extract + vit C. D-mannose is een suiker (monosacharide) dat voortkomt in planten. D-Mannose zorgt ervoor dat de  E-colibacteriën zich niet meer aan de blaaswand kunnen hechten en met de urine uitgespoeld worden. Doei bacteriën. Combineer dat met cranberry extract en vitamine C je hebt een winner in huis. Een product waar ik mee werk is een cranberry extract met vitamine C en D-mannose. Je kan het een paar weken preventief nemen (maak een potje op), om de E-coli bacteriën die nog in je blaas hebt zitten hebt – maar waar je nu geen last van hebt – de nek om te draaien. En je neemt het opnieuw zodra je een ontsteking de kop voelt opsteken.
  • Probiotica bij antibiotica – bij ernstige blaasontsteking wordt antibiotica voorgeschreven. Ik ben normaal geen voorstander van onnodige antibioticakuren, maar in dit geval moet het. Je wilt namelijk niet dat de boel uitdraait op een nierbekkenontsteking. Voel je dus een ontsteking opkomen en helpen bovengenoemde producten niet, ga dan absoluut naar de dokter. Neem áltijd een half uur nadat je antibiotica genomen hebt een breedspectrum probiotica. Antibiotica draait namelijk niet alleen alle slechte, maar ook de goede bacteriën in je darmflora de nek om. En dat wil je niet!
  • Chlorella – om het zuurstofgehalte in je cellen te verhogen en je cellen, bloed en organen gezond te houden, kun je chlorella slikken. Het is een alg dat ontzettend veel chlorofyl bevat en helpt om bij de zuurstofrijke energieomzetting te blijven, in plaats van in de stressige zuurstofarme variant te moeten schieten. Chlorella helpt ook met de aanwas van de goede bacteriën in je darmen. Zo heb je minder kans op laaggradige ontstekingen. Wat chlorella nog meer voor je vruchtbaarheid kan betekenen kan je hier ook bekijken en waar je moet op letten als je chlorella koop lees je hier.
  • Anti-oxidanten complex en omega-3: je hebt voldoende anti-oxidanten en omega-3 vetzuren nodig om een ontsteking te voorkomen of de schade binnen de perken te houden. Supple heeft een mooi complete variant.

Lifestyle

Optimaliseer je darmflora – je darmflora is medeplichtig waar het blaasontstekingen betreft. Functioneert hij namelijk optimaal, dan hebben die ziekteverwekkende E-coli stammen geen schijn van kans. Laat je darmflora te wensen over, dan hangen er waarschijnlijk meer ziekteverwekkende bacteriën in je darmen rond. Ga je naar de wc en veeg je van achteren naar voren af, of was je jezelf van achteren naar voren, dan transporteer je die bacteriën zo via je vagina naar je plasbuis. Waar ze stampei gaan maken. Waarschijnlijk heeft je moeder het vroeger wel honderd keer gezegd, maar echt: van voren naar achteren afvegen, of wassen, is dus echt belangrijk. Ook sex of ‘besmet’ ondergoed kan de taxi zijn en de E-coli bacteriën naar de verkeerde plek brengen. Vanaf die plaats werken ze zich omhoog naar je blaas – met een blaasontsteking tot gevolg.
Maar je darmflora kan meer: het ‘praat’ namelijk met de rest van je lichaam. Zijn er bijvoorbeeld veel ziekteverwekkers in je blaas aangetroffen, dan stuurt je darmflora een seintje dat er specifieke verdedigingsstoffen aangemaakt dienen te worden. En een gezonde darmflora stimuleert het immuunsysteem om immuunglobulinen A (IgA) aan te maken. Dat klinkt als abracadabra, maar je kunt ze vergelijken met soldaten die je tegen iedere willekeurige indringer kunnen beschermen, zonder dat dat ze eerst getraind hoeven te worden. Handig om te hebben!
Belangrijk dus, je darmflora. Heb je vaak last van een blaasontsteking en/of gerommel met je darmen, dan is een ontlastingsonderzoek geen overbodige luxe. Zo weet je precies hoe de vork in de steel zit wat je darmflora en eventuele schimmels betreft, en wat je kunt doen om de boel te upgraden. Lees ook dit artikel over darmen en vruchtbaarheid.

Less Stress – Stress werkt ontstekingen in de hand en heeft invloed op je vruchtbaarheid. (in het gratis basis programma heb ik het daar uitgebreid over, en ook wat je kan doen om het om te draaien.) Klinkt raar, maar toch, echt waar. Het is namelijk zo: in elke cel in je lichaam wordt energie aangemaakt. Want dat heb je nodig. Dat proces kan mét, maar ook zónder zuurstof plaatsvinden. De normale gang van zaken is met zuurstof, in de energiecentrales, oftewel mitochondriën van de cel. Heb je echter vreselijk veel last van stress, dan wordt er overgeschakeld op energieproductie zonder zuurstof. Om oude of kapotte cellen dan af te breken, maakt het lichaam kleine ontstekingen. Blijft dit aan de gang, dan kan het leiden tot een chronisch ontstekingsproces. Beter is dus: stress less, dan gebruikt je lichaam de zuurstofrijke variant.

Voeding

Goede vetten – de vetten die je eet worden ingebouwd in je cellen. Eet je ontstekingsbevorderende vetten, dan kan dat wel eens problemen opleveren.

  • Omega 3 vetzuren gaan ontstekingen tegen. Die moeten we hebben! Omega 3 vindt je in alle vlees en vis dat niet door de mens gekweekt en dus wild is, maar ook in gevogelte en vette vis zoals sardines en haring. Krijg je hier weinig van binnen, dan kun je er ook voor kiezen om krill olie capsules te  nemen, of algenolie met DHA als vegan alternatief.
  • Omega 6 zijn zeer ontstekingsbevorderend. Niet zo best dus, in dit geval. Helaas vindt je omega 6 in super veel producten. Soja,- zonnebloem,- koolzaad,- en maisolie zijn voorbeelden van omega 6, waar ook de voedingsindustrie veel mee werkt. Ook halvarine en margarine zitten bomvol omega 6. En denk je gezond te doen en een stuk kweekvis te eten? Helaas, alle beesten en vissen uit de industrie krijgen soja en mais te eten, waardoor ook zij slechte vetten inbouwen. En in plaats van gezond omega 3, omega 6 leveren.

Anti-oxidanten – hartstikke belangrijk om schade aan cellen en het DNA tegen te gaan. Anti-oxidanten bieden bescherming en vangen onder anderen vrije radicalen af, zodat ze geen schade kunnen aanbrengen aan de cellen. Kapotte cellen zijn namelijk super gevoelig voor ontstekingen. Wat ook weer broeiplaatsen kunnen worden voor de E-coli bacterie. Anti-oxidanten vind je met name in felgekleurde groenten en fruit. Denk aan mango, blauwe bessen, goji bessen, frambozen, pompoen, wortels e.d. In het algemeen meer groenten en fruit eten, is met anti-oxidanten in je hoofd altijd een goed idee. Daarnaast bevatten ook vis en schelp,- en schaaldieren anti-oxidanten.

Stabiele bloedsuiker – is je bloedsuikerspiegel continu aan het jojo-en, dan heeft dat een effect op hoe goed je zuurstof kunt vervoeren door je lichaam. En of je over moet schakelen op de zuurstofarme (stress!) manier van energie aanmaken. Is je bloedsuikerspiegel namelijk steeds te hoog, doordat je bijvoorbeeld veel suiker, suikerhoudende dingen of granen eet, gaat hemoglobine versuikeren. Hemoglobine is heel belangrijk om zuurstof te vervoeren door het lichaam. Gaat dat versuikeren, dan kan het geen zuurstof meer afgeven aan de cellen. Jammer, want dan moeten ze noodgedwongen overstappen op de stress variant van energie aanmaken. En die werkt ontstekingen in de hand.

Tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel:

  • Eet minder brood, granen, pasta en dergelijken.
  • Vermijd suiker en suikerhoudende producten.
  • Vermijd alle zogenaamde ‘designerfoods’, oftewel alles wat bewerkt en in een fabriek kant en klaar gemaakt is.
  • Eet meer groenten, vis en/of vlees, eieren, noten, zaden, groenten, fruit, knollen en paddenstoelen. Met andere woorden: echt voedsel. Dat je voedt, en niet alleen vult.
  • Doe de insulinegevoeligheidstest! Dan weet je hoe de vlag ervoor hangt met je bloedsuikerspiegel.

  • Waarom je buurvrouw sneller zwanger wordt,
  • Welke 3 nutriënten belangrijk zijn voor de innesteling
  • Waarom ontspanning zo belangrijk is
  • Over sporten, voeding, mindset, melatonine
  • ...en nog veel meer!

wat is van toepassing op jouw situatie?